Přestat kouřit se vyplatí v každém věku, potvrzují američtí odborníci

14. 10. 2024 – 15:17 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Přestat kouřit se vyplatí v každém věku, potvrzují američtí odborníci
Sedavý styl života může být v době covidu nebezpečnější než kouření. | zdroj: Profimedia

Tabák život ukrajuje, abstinence prodlužuje.

Protikuřácké kampaně dnes cílí převážně na mladé. Nová studie vědců z Michiganské univerzity v USA publikovaná v časopisu American Journal of Preventive Medicine však zdůrazňuje, že seknout s kouřením se vyplatí v každém věku.  

Vlády dnes bojují proti kouření po celém světě. Své úsilí přitom zpravidla cílí hlavně na mladé. Snaží se je motivovat k tomu, aby přestali kouřit, dokud není pozdě. Lidé v pokročilejším věku tak mohou snadno získat dojem, že jsou vlastně ztraceni.

Mnoho z nich snahy o vykouření poslední cigarety skutečně vzdalo, jednoduše rezignovalo s tím, že už to beztak nemá cenu. Jenomže má. Vědci chtějí namotivovat i starší generace k lepšímu životnímu stylu. A mají čím.

„V posledním desetiletí jsme svědky viditelného poklesu počtu kuřáků mezi mladými. Mezi staršími ale zastoupení mezi kuřáky prakticky stagnuje. Chtěli jsme názorně ukázat, že přestat kouřit má smysl v každém věku,“ sdělila autorka práce Thuy Leaová.

Její tým se podíval na národní údaje o zdravotním stavu a příčinách úmrtí Američanů ve věku 35 až 75 let. Výsledky hovoří jasně: Pokud ve věku 35 let nepřestanete kouřit, přijdete o devět let svého života, když se ale tohoto zlozvyku vzdáte, ztratíte jen 14 měsíců.

Cigarety za roky navíc

Jestli je vám kolem 55 let a zahodíte poslední krabičku cigaret, výměnou získáte bonus 3,9 let jinak ztraceného života a v 75 letech 3,5 roku života. Téměř 10 procent lidí, kteří přestali v 65 letech kouřit, žili podle studie o nejméně 8 let déle než ti, co nikdy kouřit nepřestali.

U jedinců, kteří se rozhodli skoncovat s kouřením v 75 letech, bylo 8 procentech těch, co žili o 4 roky déle než nenapravitelní kuřáci. „Přínos při odvykání není omezen jen na dospělé v mladém nebo středním věku,“ uvedl další autor studie Kenneth Warner.

Přestože se mohou získané roky navíc zdát v absolutních číslech jako nízké, není tomu tak – představují velkou část zbývající délky života jedince, upozornil Warner. Výzkum doplňuje starší studie s podobnými výsledky, napsal web ScienceAlert.

Vědci z Kanady a Norska například zjistili, že pokud přestanete kouřit na deset let (bez ohledu na věk), získáte zhruba deset roků života navíc. Platí, že čím dříve se kuřák svého návyku vzdá, tím lépe. Nikdy však není pozdě na to s tím skoncovat.

Zdroje:
ScienceAlert

Nejnovější články