Proč mají kočky tak rády krabice

6. 2. 2015 – 17:15 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Proč mají kočky tak rády krabice
Já tu vůbec nejsem! | zdroj: William-C

Co přesně je temná hmota? Jak propojit teorii relativity a kvantovou teorii? Existuje mimozemský život? A jak vznikl ten pozemský? To všechno jsou otázky, které blednou před jedním mnohem zásadnějším problémem, který se po náročném a usilovném bádání konečně podařilo vyřešit.

Zkoumat chování koček je nevděčná práce, ale někdo ji dělat musí. Veterinářka Claudia Vinke z univerzity v holandském Utrechtu se rozhodla vyzkoušet, jak se přítomnost krabice projeví na adaptaci koček, přijatých do jednoho z místních útulků.

Polovina nových přírůstků svou krabici dostala, druhá ne. Jak se záhy ukázalo, kočky s krabicemi vykazovaly mnohem menší stres než jejich kolegyně bez krabic. V čem spočívá kouzlo kartonu?

Tom Magliery zdroj: Tom Magliery

Zdánlivě nevábná krabice má z pohledu kočky svou zásadní funkci: je bezpečným místem, kam se ukrýt, kde mít své okolí zcela pod kontrolou. Kočky se vzhledem ke své vrozené asociálnosti obecně neumí tomu, co je trápí, stavět čelem – vždy se raději ukryjí nebo jdou z cesty, jen aby nemusely být s nepříjemným nebo rušivým elementem konfrontovány.

Druhou zásadní výhodou je tepelná izolace. Karton, případně i jiný materiál, do kterého se může kočka vtěsnat, dobře drží teplo. Kočičí zóna tepelného pohodlí se totiž pohybuje podstatně výš, než ji máme nastavenou my lidé a tím pádem i naše domácnosti.

Kočkám vyhovuje teplota mezi 30 až 36 °C, kdy už jejich těla nemusí „přitápět“. Takže až vás příště kočka rozčílí totálním nezájmem o draze zakoupený pelech, nemějte jí to za zlé, ani si nemyslete, že se zbláznila: snaží se vám ukázat, že v jednoduchosti je síla. A bezpečí. A teplo!

Zdroje:

Nejnovější články