Projeďte se s robotem galerií Tate Britain

13. 8. 2014 – 19:00 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Projeďte se s robotem galerií Tate Britain
Robotické „oči“ nabídnou unikátní pohled na galerii po zavíračce | zdroj: Tate

Návštěva světoznámé galerie patří mezi ty hodnotnější londýnské atrakce. Co byste ale řekli možnosti prohlédnout si její obsáhlé sbírky britského umění s pomocí dálkově ovládaného robota?

Přesně tohle vám totiž umožní projekt After Dark, který bude spuštěn dnes v noci. S úderem dvanácté hodiny by se na jeho stránkách měla objevit možnost postavit se do fronty na několikaminutové ovládání jednoho ze čtyř robotů, kteří budou prostory galerie po zavíracích hodinách brázdit.

Až do 17. srpna, tedy pět nocí po sobě, nabídne Tate Britain roboty svým virtuálním návštěvníkům, kteří jim budou moci zadávat pokyny k jízdě, otáčení do stran a také zvedat či sklápět jejich kamerové oči. Roboti byli vyrobeni ve spolupráci s výzkumným centrem RAL Space, spolupracujícím mimo jiné s Britskou kosmickou agenturou.

After Dark zdroj: Tate

Kdo by ale plánoval, že s nimi v galerii spáchá nějakou neplechu, ten se může svých škodolibých nadějí rovnou vzdát. Roboti se v galerii dokážou orientovat, a pokud rozpoznají překážku, zastaví se a vyčkají na korektní pokyn.
V případě úspěchu celé akce doufáme, že ji organizátoři brzy zopakují také v sesterské Tate Modern. Každý, kdo se bojí moderního umění, by tak získal možnost vyslat tam za sebe bojácně alespoň robota!

Zdroje:

Nejnovější články