Ptákem letošního roku je potápka černokrká

10. 2. 2015 – 16:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Ptákem letošního roku je potápka černokrká
Potápka loví kořist nejenom pod vodou, ale dovede lapit i letící hmyz | zdroj: Martin Mecnarowski

Česká společnost ornitologická rok od roku vybírá opeřence, kteří se stanou symbolem daného roku. Po loňských čápech se letos této cti dostalo druhu, který je po světě hojně rozšířený, ale u nás jeho stavy zaznamenaly dramatický propad.

Potápka černokrká si potrpí na zarostlé rybníky i močály, kde nachází bohatý zdroj potravy v podobě klešťanek, larev motýlic nebo korýšů. Potápku lze vlastně považovat za takového „kanárka“ mokřadů, protože se živí organismy v usazeninách, kde se výrazně projevuje zvýšená koncentrace rtuti.

I proto jsou klesající počty potápek u nás signálem, že je s daným biotopem něco v nepořádku. Do naší krajiny se tento druh potápky přistěhoval až na přelomu 19. a 20. století a postupně jeho počty rostly až na maximum, dosažené v sedmdesátých letech, kdy u nás hnízdilo několik tisíc párů.

ČSO Hnízdiště potápek černokrkých v 70. letech a jejich současný stav | zdroj: ČSO Od roku 1980 ale došlo k prudkému propadu, který trvá dodnes: v celé ČR zbylo sotva 50 párů a dříve běžný pták je dnes vzácností. Setkat se s ním můžete v oblasti Vrbenských rybníků u Českých Budějovic, ale časy, kdy musel člověk dávat pozor, aby nešlápl do jednoho z mnoha hnízd, jsou dávno pryč. I proto padla volba českých ornitologů na tohoto veřejnosti nepříliš neznámého ptáka.

Martin Mecnarowski zdroj: Martin Mecnarowski

Úbytek, zaviněný především nešetrným nasazením umělých hnojiv a také zvýšením kapřích osádek, kterým potápka při jejich luxování potravy jen obtížně konkuruje, je ukázkovým příkladem toho, jak je příroda vzájemně provázaná – a jak je potřeba zásahy do ní promýšlet v širších souvislostech, než jen optikou krátkodobého zisku.

Zdroje:

Nejnovější články