Recenze: Lenovo Smart Paper – Inovativní e-ink tablet pro čtení a poznámky

19. 12. 2023 – 11:11 | Technologie | Jiří Rilke | Diskuze:

Recenze: Lenovo Smart Paper – Inovativní e-ink tablet pro čtení a poznámky
zdroj: foto: Lenovo

Lenovo přichází na trh s Lenovo Smart Paper, který se ostře pouští do segmentu e-ink tabletů. Toto zařízení kombinuje výhody elektronických čteček knih s funkcionalitou tabletu a nabízí uživatelům možnost čtení, poznámkování a dalšího využití s nízkou energetickou náročností.

Na první pohled může cena zařízení vypadat vyšší ve srovnání s konkurencí, jako jsou produkty reMarkable 2 a Onyx Boox, ale Lenovo Smart Paper poskytuje v ceně také příslušenství, tedy stylus a pouzdro, což jsou položky, které u konkurence většinou najdete zpoplatněné extra - a zároveň bez nich zařízení pořádně nemůžete využít. Kompletní balíček u konkurenčních značek tak většinou přesahuje finanční náklady spojené s pořízením Lenovo Smart Paper.

Zařízení je vybaveno operačním systémem Android 11 (respektive, jeho nadstavbou z dílny Lenova) a e-ink plejem o velikosti 10,3 palce, který nabízí vynikající energetickou účinnost a umožňuje provoz na jedno nabití po dobu několika týdnů. Displej je ideální nejen pro pohodlné čtení, ale i pro tvorbu poznámek. Přiložený kvalitní stylus s nízkou latencí 25 milisekund zajišťuje přirozený pocit při psaní. Samotný displej má i podsvícení, které ocení zejména uživatelé čtoucí v nižších světelných podmínkách.

Lenovo Smart Paper zdroj: foto: Lenovo

Design tabletu je elegantní a působí profesionálně. S hmotností pouze 408 gramů je navzdory kovovému šasi příjemně lehký do ruky pro čtení nebo psaní poznámek na klíně. Důraz je kladen také na audio funkce, s možností pořizování hlasových nahrávek, avšak pro poslech je nutné použít Bluetooth sluchátka, neboť zařízení není vybaveno integrovanými reproduktory.

Softwarová výbava Lenovo Smart Paper je navržena s ohledem na ryzí funkčnost. Set aplikací vám může a nemusí vyhovovat, ovšem je zde možnost si nahrávat aplikace pro Android takzvaným sideloadováním. Počítejte ovšem s tím, že ne každá bude fungovat a nenajdete zde ani Google Play Store. Tablet zahrnuje předinstalovaný prohlížeč Firefox a umožňuje instalaci aplikací jako Kindle a Audible pro konzumaci e-booků respektive audioknih. Zařízení disponuje 64 GB interní pamětí a 4 GB operační paměti, což je pro běžné využití e-ink tabletu více než dostatečné.

Pokročilé funkce rozpoznávání rukopisu v nativní aplikaci Poznámek jsou efektivní i pro český jazyk, což umožňuje uživatelům snadný převod ručně psaných poznámek do digitálního textu. Lenovo Smart Paper je také vhodný pro práci s pdf dokumenty, kde jeho velký displej zjednodušuje čtení i u méně kvalitních skenů. Nainstalovaný je balíček WPS Office, nicméně funguje i Word. Pokud potřebujete cloudovou synchronizaci, nainstalovaný je Google Drive, funguje i OneDrive.

Lenovo Smart Paper zdroj: foto: Lenovo

Celkově Lenovo Smart Paper představuje štiku na trhu e-ink tabletů, kde se díky svým vlastnostem a nacenění stává silným konkurentem stávajících značek. Jeho adaptabilita a multifunkčnost ho činí ideálním zařízením pro ty, kteří hledají zařízení, které je šetrnější k očím na rozdíl od klasických tabletů, je schopné zvládnout široké spektrum úloh a zároveň není zdrojem tolika rušivých prvků jako má notebook nebo tradiční tablet.

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články