Říkal si hurikán, skvrna jako ty...

2. 6. 2014 – 12:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Říkal si hurikán, skvrna jako ty...
Velká rudá skvrna na snímku družice Voyager 1 | zdroj: JPL

Jsou jistoty, na které se lze spolehnout: zítra vyjde slunce, v pátek budou narvané hospody a v neděli se politici pohádají v televizi. Ale jedna z jistot sluneční soustavy, Velká rudá skvrna, podle všeho mizí...

Tlaková výše u nás znamená vesměs hezké počasí. Tlaková výše na Jupiteru? Tam pomáhá roztáčet bouři, do které by se Země vešla rovnou dvakrát až třikrát. Od nás ji známe jako charakteristickou rudou skvrnu, pozorovanou už ranými dalekohledy v 17. století, a bereme ji za stejné poznávací znamení, jako jsou prstence Saturnu.

To se ale může změnit: pozorování z posledních desetiletí si všímají, že skvrna jednak ztrácí svůj oválný tvar a stává se z ní kruh, ale především rapidně ubývá. Dvě stě let staré odhady mluvily o průměru zhruba 40 tisíc kilometrů, současným měřením vychází pouhých 16 tisíc!

jupiter_skvrna zdroj: NASA

Že se v atmosférách plynných obrů jako je Jupiter dějí psí kusy, to už dnes nikoho nepřekvapí. Ostatně, není to tak dávno, co bouřil už zmiňovaný Saturn: gigantický hurikán se postupně z jednoho bodu rozletěl po obvodu planety a narušil její do té doby uhlazenou vizáž.

saturn_boure zdroj: NASA

Zatímco ale bouře na Saturnu trvala jen pár měsíců, ta Jupiterova zuří stovky let, takže jsme si na ni stihli zvyknout jako na stálý inventář největší planety naší sluneční soustavy. Co si počneme, jestli doopravdy zmizí?

Můžeme s klidem v duši vyhlížet skvrnu novou! Jupiter má kromě menších skvrn k dispozici zdatnou náhradu s krycím jménem OVAL BA – a ta podle pozorování z posledních let naopak roste.

Nejnovější články