Štěstí jednou za život. Teprve desetiletá dívka našla na pláži ve Walesu dinosauří stopy

6. 9. 2024 – 12:11 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Štěstí jednou za život. Teprve desetiletá dívka našla na pláži ve Walesu dinosauří stopy
Neuvěřitelně zachovalý otisk dinosauří tlapy. | zdroj: National Museum Wales

Podle tamního muzea je za sebou zřejmě zanechal velký sauropod.

Teprve desetiletá „paleontoložka“ objevila podle serveru Business Insider na pláži v jižním Walesu pět velkých dinosauřích stop. Vědci se domnívají, že je tam po sobě mohl před více než 200 miliony let zanechat obrovský býložravec.

Najít stopy zvířat obecně není snadné, zvláště pak před 66 miliony let vyhynulých dinosaurů. Desetileté Tegan se to povedlo, když se se svou matkou Claire procházela po pláži v jižním Walesu s cílem najít nějaké zkameněliny.

Většina lidí nenajde stopy dinosaurů za celý svůj život. Tegan ale měla štěstí, když jich našla na pláži Lavernock Point ve waleské správní oblasti Vale of Glamorgan pět. Nejprve Claire nebyla přesvědčená, že Tegan objevila skutečně dinosauří stopy.

Díry v zemi proto vyfotila a snímky e-mailem poslala Národnímu muzeu ve Walesu. Paleontologická kurátorka Cindy Howellsová reagovala, že nejspíše jde o stopy velkého býložravého sauropoda staré 220 milionů let, napsal server Business Insider.

Podtřída sauropodů se vyznačuje charakteristickými extrémně dlouhými ocasy a krky zakončenými naopak miniaturními hlavami. Někteří sauropodi dokonce představovali vůbec největší suchozemská zvířata, jaká kdy kráčela po Zemi.

Vzácný objev

Howellsová odhaduje, že stopy za sebou zanechal dinosaurus z rodu Camelotia. „Byli asi tři metry vysocí a čtyři až pět metrů dlouzí,“ popsala vyhynulá zvířata kurátorka. „Jedná se o raného sauropodomorfa s relativně dlouhým krkem a ocasem.“

Zvíře chodilo po dvou nohách, někdy se však pohybovalo po všech čtyřech, když se páslo, vysvětlila Howellsová. Jednotlivé stopy jsou od sebe vzdálené půl až třičtvrtě metru a lze si všimnout opakujícího se vzorce střídání pravé a levé nohy.

„Je mezi nimi konzistentní vzdálenost,“ uvedla Howellsová a dodala, že dokud se v oblasti nenajdou fosilie daného zvířata, nelze s jistotou určit, jakému druhu stopy patří. Vzhledem k oblasti, v níž se nacházejí, to ale nemusí být takový problém.

Tegan je našla v části pobřeží zvaného Glamorgan Heritage Coast, kterému se někdy přezdívá „prehistorický hotspot“. Celá oblast je velice bohatá na stopy i fosilie nejrůznějších dinosaurů a vypráví příběh o zdejším bohatém prehistorickém životě.

„Tyto stopy jsou ve skutečnosti velice vzácné,“ okomentovala nález desetileté dívky kurátorka. „Dinosauři za sebou zanechali spoustu stop, ale jen některé se dochovají.“ Ideální pro zachování stop je vlhké bahno v horkém a suchém klimatu.

Zdroje:

Nejnovější články