Tak vypadá Merkur. Sonda BepiColombo poslala na Zemi první snímky planety

4. 10. 2021 – 9:47 | Vesmír | Nedd | Diskuze:

Tak vypadá Merkur. Sonda BepiColombo poslala na Zemi první snímky planety
Merkuru na snímku sondy BepiColombo. | zdroj: Profimedia

Evropsko-japonská sonda BepiColombo poslala na Zemi své první fotografie planety Merkur, kolem které v pátek proletěla ve vzdálenosti pouhých 199 kilometrů. 

Na jednom ze snímků je patrný kráter pojmenovaný po skladateli Bedřichu Smetanovi.

Svět podobný Měsíci

Sonda podnikla první z celkem šesti průletů kolem planety. Využila její gravitace k tomu, aby upravila svou dráhu a snížila rychlost.

„Průlet byl bezchybný a je neuvěřitelné konečně spatřit naši cílovou planetu,“ řekla Elsa Montagnonová z řídícího střediska mise.

profimedia-0636210760x Merkur s kráterem Bedřicha Smetany. | zdroj: Profimedia

Snímky  z BepiColombo ukazují severní polokouli planety. Potvrzují, že povrch Merkuru, jedné z nejméně prozkoumaných planet sluneční soustavy, připomíná měsíční krajinu. Je plný kráterů, pohoří a lávových planin. Krajina je rozpraskána útesovými zlomy dosahujících výšky několika kilometrů a délky stovek kilometrů.

Extrémní let k extrémní planetě

Na oběžnou dráhu planety se sonda po několika dalších manévrech dostane v roce 2025. Cesta na ni je složitá kvůli obrovské gravitační síle blízkého Slunce.

Během příletu na oběžnou dráhu se BepiColombo rozdělí na dvě samostatné sondy, které se budou doplňovat: MPO (Mercury Planetary Orbiter – sonda pozorující planetu) Evropské kosmické agentury ESA a MMO (Mercury Magnetospheric Orbiter – sonda studující magnetosféru) dodaná japonskou kosmickou agenturou JAXA.

K nejmenší planetě sluneční soustavy dosud vyletěla jen hrstka sond. Na její orbitu se dostala pouze jediná – americká MESSENGER. Planetu obíhala mezi roky 2011 a 2015. Kromě ní ještě kolem Merkuru prolétla v sedmdesátých letech minulého století jiná americká sonda Mariner 10.

O Merkuru mnoho nevíme. Jasné je ale to, že podmínky na této nejmenší planetě sluneční soustavy, jejíž průměr dosahuje jen 38 procent průměru Země, jsou extrémní.

Merkur má tenkou a řídkou atmosféru, která v podstatě odpovídá vakuu. To se projevuje velkými rozdíly teplot mezi osvětlenou a neosvětlenou polokoulí. Rozdíly dosahují přes 600 stupňů Celsia. Na polokouli přivrácené ke Slunci může teplota vystoupit na téměř 430 stupňů, na odvrácené panuje mráz až mínus 180 stupňů.

profimedia-0618556488 Sluneční soustava s planetou nejbližší Slunci - Merkurem. | zdroj: Profimedia

Zdroje:
ESA, Space

Nejnovější články