Tento bizarní tvor má 1306 nohou, nejvíc na světě

20. 12. 2021 – 23:46 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Tento bizarní tvor má 1306 nohou, nejvíc na světě
Hlava samice unikátní mnohonožky Eumillipes persephone. | zdroj: Profimedia

Hluboko pod zemí se ukrývá svět, ve kterém můžeme stále nalézat nové druhy. Svědčí o tom unikátní objev v Austrálii.

Je to tvor s největším počtem nohou. Samice mnohonožky, kterou nedávno objevili v západní Austrálii, jich má dohromady neuvěřitelných 1306.

Pojmenovali ji Eumilipies persephone po krásné dívce Persefoně, která byla v řecké mytologii dcerou nejvyššího boha Dia a manželkou vládce podsvětí Háda. Svému jménu vděčí za to, že ji nalezli desítky metrů pod zemí ve vulkanické hornině.

Persefona překonala dosud nejnohatější druh Illacme plenipes, jehož exemplář měl 750 kráčejících končetin. Je to dosud jediná mnohonožka s počtem končetin vyšším než tisíc – tedy vlastně tisícinožka.

profimedia-0648341882 Eumillipes persephone v celé své kráse - délce. | zdroj: Profimedia

Persefonu popisují entomologové vedení Paulem Markem z Virginské univerzity ve studii publikované v magazínu Scientific Reports.

Mnohonožky (Diplopoda) jsou členovci z podkmene stonožkovců. Jsou to příbuzní stonožek (Chilopoda) a mívají víc nohou než stonožky. To je dáno i tím, že jim z každého článku těla vyrůstají čtyři nohy, stonožkám jen dvě. A zatímco stonožky jsou predátoři ozbrojení velkými kusadly, mnohonožky jsou býložravé. 

Vědci analyzovali čtyři zástupce druhu Eumilipies persephone. Nejdelší měl zmíněných 1306 nohou. Počet článků, a tak i počet nohou, s přibývajícím věkem u těchto členovců narůstá, což znamená že tisícinožka Persefona může být velmi dlouhověkým tvorem.

profimedia-06483418859 Pohled na nožky tisícinožky. | zdroj: Profimedia

Také jiným druhům mnohonožek a stonožek přibývají s rostoucími roky nové články těla. Protože však neznáme další stejně dlouhou mnohonožku, lze předpokládat, že Persefona může v porovnání s ostatními žít velmi dlouho. Marek odhaduje, že by mohla kráčet podzemím až deset roků. Obvykle se mnohonožky dožívají dvou let.

Persefonu nalezli v šedesátimetrové hloubce v jedné ze sond, kterými společnosti prozkoumávají australský region Goldfields a hledají tam vzácné minerály.

„Entomologové už určitý čas analyzují vzorky těchto sond ve snaze najít nové druhy žijící pod zemí,“ řekl Marek časopisu Live Science. Nová tisícinožka je zatím jejich nejpozoruhodnějším objevem 

Zdroje:
Science Alert, Scientific Reports

Nejnovější články