V New Yorku omezí noční osvětlení. Umírají kvůli němu tažní ptáci

28. 4. 2015 – 11:22 | Příroda | roj | Diskuze:

V New Yorku omezí noční osvětlení. Umírají kvůli němu tažní ptáci
Srážka s fasádou budovy Time Warner Center osazenou zrcadlovými skly je každoročně fatální pro statisíce ptáků | zdroj: ThinkStock

Po celém americkém státě New York zhasnou vždy na jaře a na podzim v době migrací ptáků nepotřebná osvětlení na veřejných budovách. Světelný smog komplikuje cestu stěhovavým ptákům, kteří se orientují podle hvězd a Měsíce. Odhaduje se, že kvůli srážkám s budovami ročně v USA zemře až miliarda ptáků, píše BBC.

Stát New York leží na trase milionů stěhovavých ptáků a každoročně jich během přeletu množství zahyne po nárazu do osvětlených budov. Guvernér státu Andrew Cuomo proto uvedl, že nově se bude vždy na jaře a na podzim v době migrací od 23 hodin do svítání vypínat přebytečné noční osvětlení veřejných budov.

Pohasnout by měla například i světla významných newyorských mrakodrapů, jako jsou například Rockefellerovo centrum, Chrysler Building nebo Time Warner Center. "Je to drobnost, která pomůže zachránit životy tažných ptáků," uvedl Cuomo.

Podle profesora ornitologie na Muhlenbergově univerzitě Daniela Klema jsou nárazem do skla v důsledku oslepení a zmatení nočním osvětlením ohroženi hlavně právě stěhovaví ptáci jako pěnice, vrabci, drozdi či kosi. Ptáci, kteří se velkoměstě ve velkoměstě vylíhnout, se totiž učí jeho nástrahám vyhýbat odmalička.

Zdroje:
BBC

Nejnovější články