Jsme blízko magickému léku na plešatost? Pokusy na hlodavcích to naznačují

21. 2. 2021 – 16:15 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Jsme blízko magickému léku na plešatost? Pokusy na hlodavcích to naznačují
U chlupů hlodavců japonská metoda zabrala. Proč by tedy neměla fungovat u vlasů lidí. | zdroj: Profimedia

Se ztrátou vlasů se potýká stále víc lidí. Nehrozí jen mužům nabitým testosteronem, postihnout může i ženy. Výzkum japonských biologů dává naději na terapii, která umožní vlasům regenerovat.

Výzkumníci z japonského vědeckého ústavu RIKEN oznámili objev receptu na regeneraci vlasových folikul – tkáně, která obaluje vlas a ze které vlas vyrůstá. Japonci obnovují folikuly pomocí kultivace kmenových buněk. Jejich terapie může zachránit přirozenou pokrývku hlavy.

Tým vedeným biovědcem Tahaši Tsujim novátorskou terapii zkoušel na myších. Závěry studie publikované v žurnálu Scientific Reports, jsou nadějné.

Nadějný výzkum

Vědci odebrali buňky z chlupů a vousů myší a následně je kultivovali v roztoku s různými přísadami. Cílem bylo zjistit, který poměr přísad nejlépe vyhovuje regeneraci degradovaných a odumírajících buněk. 

Celkově autoři vyzkoušeli na 220 chemických „receptů“, než odhalili, že kombinace kolagenu a pěti dalších sloučenin vedla k největší rychlosti regenerace buněk. „Vítězná“ směs umožnila 81 procentům folikul vytvořit až třikrát po sobě nové vlasy.

profimedia-0486209456 u Vlasové folikuly na kolorovaném snímku z elektronového mikroskopu. Vlasy (fialové) rostou z folikulu zarostlého v kůži. | zdroj: Profimedia

Cílem vědců však nebylo pěstovat nové vlasy mimo tělo a pak je nastřelovat do tkáně. To je nepraktické a drahé.

Proto Japonci zkoumají, jaké proteiny se nacházejí na povrchu kultivovaných buněk. Pokud by nějaký jednoduchý lék, který polknete nebo si jím pomažete kůži, vytvářel podobné proteiny, mohly by se folikuly obnovovat i bez pěstování buněk in vitro - mimo organismus. 

O myších a lidech

Ačkoli regenerace folikul pomocí kultivace kmenových buněk byla zatím testována jen na myších, může být použita také u lidí. U všech savců je růst vlasů či chlupů obdobný cyklický proces. Vlas vyrůstá z vlasové folikuly, vypadne a proces růstu se opakuje. Anebo neopakuje, protože folikuly degradují a člověk plešatí.

„Ztráta vlasů neohrožuje život, ale má nepříznivý dopad na psychiku a kvalitu života, a proto chceme lidem, kteří o vlasy přicházejí, pomoci,“ řekl k výzkumu biovědec Tahaši Tsuji.

Zdroje:
Scientific Reports

Nejnovější články