Vědci sestavili recept na 'superbubliny'

12. 6. 2021 – 16:01 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Vědci sestavili recept na 'superbubliny'
Mýdlové bubliny jsou úchvatné. A dají se také vědecky zkoumat. | zdroj: Profimedia

Recept univerzitních expertů na dokonalé bubliny potěší každého milovníka bublifuků. Dokazuje, že věda nám může poskytnout užitečné poznatky pro tuto letní zábavu.

To, co vede k maximální velikosti bublin, po níž touží každý bublifukář, se stalo předmětem vědeckého zkoumání. Pustil se do něj tým fyziků a chemiků Emoryho univerzity v americké Atlantě. Na první pohled žertovná studie odhalila recept na co největší a co nejstabilnější bubliny.

Víc než bubliny

Není to tak triviální, jak se může na první pohled zdát. Kvalita bublin je spojena s dynamikou kapalin v plynech. Výzkumníci se proto zabývali třeba tím, jaká tloušťka stěn bublin je optimální pro atmosférické podmínky? A jaké složení kapaliny k nim vede?

Vědecký tým vedený Justinem Burtonem vytvářel různé směsi a měřil, za jaký čas bubliny prasknou. V průběhu roku zdokonalil směs, která kromě vody a mýdla obsahovala nejdéle přežívající bubliny také příměs v podobě polymerů.

Tyto dlouhé řetězce opakujících se molekul zajistily větší stabilitu stěn bublin v turbulentním prostředí. Ale i polymery mají různé kvality. Zdaleka nejlepší tak byly polymery o různé délce nacházející se v mírně zánovních lubrikantech, kde polymery začínají degradovat.

Různá délka zajišťuje vyšší robustnost stěn, protože jednotlivé polymery se do sebe lépe zapletou. To je zcela nové materiálové zjištění studie, publikované v žurnále Physical Review Fluids, které jednou může najít uplatnění i daleko za hranicemi bublin.

A teď recept

… na ideální směs pro bubliny, který vědci z Atlanty popsali také ve videu:

Potřebujete 1 litr vody, 50 mililitrů saponátu na nádobí, 2 až 3 gramy práškové guarové gumy (přírodní zahušťovadlo – i do potravin), 50 mililitrů technického isopropanolu (nebo technického lihu) a 2 gramy prášku do pečiva.

Jakmile budete mít ingredience pro jednu dávku, smíchejte důkladně suchou guarovou gumu s isopropanolem – tak, abyste získali suspenzi bez hrudek. Poté za stálého míchání dolijte vodu a jemně míchejte alespoň dalších deset minut. Potom směs nechte odstát a po několika minutách promíchejte. Tím se guarová guma stihne nasáknout.

Celá směs by měla začít mírně zhoustnout. Po několika minutách přidejte prášek do , a nakonec saponát a jemně promíchejte, aniž byste směs napěnili.

Pak už namočte oko nebo síťku z přírodní tkaniny do připravené bublifukové směsi a jemným máváním anebo foukáním vytvoříte obří bubliny.

Voilà, zábava je jistá.

Zdroje:
Physical Review Fluids

Nejnovější články