Vědci sestavili recept na 'superbubliny'
12. 6. 2021 – 16:01 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:
![Vědci sestavili recept na 'superbubliny'](https://im.tiscali.cz/nedd/2021/06/12/1294799-1143272-profimedia-0237107744-soap-bubbles-upr-base_16x9-base_16x9.jpg.1152?1623486886.0)
Recept univerzitních expertů na dokonalé bubliny potěší každého milovníka bublifuků. Dokazuje, že věda nám může poskytnout užitečné poznatky pro tuto letní zábavu.
To, co vede k maximální velikosti bublin, po níž touží každý bublifukář, se stalo předmětem vědeckého zkoumání. Pustil se do něj tým fyziků a chemiků Emoryho univerzity v americké Atlantě. Na první pohled žertovná studie odhalila recept na co největší a co nejstabilnější bubliny.
Víc než bubliny
Není to tak triviální, jak se může na první pohled zdát. Kvalita bublin je spojena s dynamikou kapalin v plynech. Výzkumníci se proto zabývali třeba tím, jaká tloušťka stěn bublin je optimální pro atmosférické podmínky? A jaké složení kapaliny k nim vede?
Vědecký tým vedený Justinem Burtonem vytvářel různé směsi a měřil, za jaký čas bubliny prasknou. V průběhu roku zdokonalil směs, která kromě vody a mýdla obsahovala nejdéle přežívající bubliny také příměs v podobě polymerů.
Tyto dlouhé řetězce opakujících se molekul zajistily větší stabilitu stěn bublin v turbulentním prostředí. Ale i polymery mají různé kvality. Zdaleka nejlepší tak byly polymery o různé délce nacházející se v mírně zánovních lubrikantech, kde polymery začínají degradovat.
Různá délka zajišťuje vyšší robustnost stěn, protože jednotlivé polymery se do sebe lépe zapletou. To je zcela nové materiálové zjištění studie, publikované v žurnále Physical Review Fluids, které jednou může najít uplatnění i daleko za hranicemi bublin.
A teď recept
… na ideální směs pro bubliny, který vědci z Atlanty popsali také ve videu:
Potřebujete 1 litr vody, 50 mililitrů saponátu na nádobí, 2 až 3 gramy práškové guarové gumy (přírodní zahušťovadlo – i do potravin), 50 mililitrů technického isopropanolu (nebo technického lihu) a 2 gramy prášku do pečiva.
Jakmile budete mít ingredience pro jednu dávku, smíchejte důkladně suchou guarovou gumu s isopropanolem – tak, abyste získali suspenzi bez hrudek. Poté za stálého míchání dolijte vodu a jemně míchejte alespoň dalších deset minut. Potom směs nechte odstát a po několika minutách promíchejte. Tím se guarová guma stihne nasáknout.
Celá směs by měla začít mírně zhoustnout. Po několika minutách přidejte prášek do , a nakonec saponát a jemně promíchejte, aniž byste směs napěnili.
Pak už namočte oko nebo síťku z přírodní tkaniny do připravené bublifukové směsi a jemným máváním anebo foukáním vytvoříte obří bubliny.
Voilà, zábava je jistá.