Vládne temné hmotě ve vesmíru neznámá síla?

28. 4. 2015 – 15:45 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Vládne temné hmotě ve vesmíru neznámá síla?
Ve Hvězdných válkách slouží Síla například jako praktická metoda vyprošťování z bažiny | zdroj: tisková zpráva

Fanoušci Hvězdných válek, jejichž nadšení nedávno rozvířila nová ukázka z připravované sedmé epizody vesmírné ságy, samozřejmě dávno ví, že jejich milovanému vesmíru vládne tajemná Síla, prostupující veškerý prostor.

Pokud bychom si pustili fantazii na špacír, lze roli této Síly přisoudit síle, která možná vládne neméně tajemné temné hmotě. To je hmota, kterou nepozorujeme přímo (proto „temná“), ale dokážeme změřit její gravitační vliv na vše, co ve vesmíru svítí.

Namísto fantazie si ale astronomové pouštějí na špacír dalekohledy – a ten špacír směřují k místům, kde lze projevy temné hmoty sledovat zdaleka nejlépe: srážkám galaxií. Ty sice probíhají v řádech miliard let, ale i tak z nich můžeme současným pozorováním odvodit nejenom samotnou přítomnost neviditelné temné hmoty.

NASA Kupy vzájemně se srážejících galaxií | zdroj: NASA

Pozorování srážek v některých kupách galaxií totiž ukazuje, že temná hmota v nich nabírá zpoždění, neodpovídající gravitačnímu působení. To by znamenalo, že v galaxiích kromě gravitace působí síla, která nemá vliv na normální hmotu, ale tu temnou dokáže „rozhodit“.

Objev této síly by od základů proměnil naše chápání nejenom temné hmoty, ale celého uspořádání vesmíru – a už proto k němu astronomové přistupují s maximální obezřetností. Hypotézy o nových částicích (například temných protonech), které by v novém uspořádání figurovaly, nejsou v tuhle chvíli skutečně ničím víc než hypotézami.

Wikipedia zdroj: wikipedia

Skeptické hlasy také připomínají, že existují i pozorování, dokládající pravý opak: například kupa galaxií v souhvězdí Lodního kýlu obsahuje temnou hmotu, která se chová zcela způsobně a žádné zpoždění nevykazuje. A pak aby se v tom mistr Yoda vyznal!

Ať už to ale bude s případnou novou vesmírnou sílou jakkoli, triky rytířů Jedi z Hvězdných válek si od ní neslibujte. Pokud opravdu dokáže hýbat galaktickými valníky temné hmoty, nějaké levitování kamenů jí bude zcela ukradené...

Zdroje:
Scientific American

Nejnovější články