Vrak Titaniku přitahuje milovníky rizika. Zamíří k němu další ponorka

5. 6. 2024 – 11:54 | Technologie | Radek Chlup | Diskuze:

Vrak Titaniku přitahuje milovníky rizika. Zamíří k němu další ponorka
Ponorka Triton 4000/2 Abyssal Explorer | zdroj: Triton Submarines

Bude schopná ponořit se do hloubky až 4000 metrů.

Téměř rok od tragédie ponorky Titan se chystá další mise k Titaniku. Povede ji realitní investor a spoluzakladatel firmy Triton Submarines z amerického Ohia Larry Connor (74 let). K vraku popluje v novém plavidlu Triton 4000/2 Abyssal Explorer.

Rozhodnutí vydat se k Titaniku padlo hned po prvních titulcích o implozi Titanu. Connor oslovil Patricka Laheye, ředitele a druhého spoluzakladatele výrobce ponorek Triton Submarines. Přesvědčil ho k vývoji nového odolného plavidla.

Dvojice k vraku popluje v ponorce Triton 4000/2 Abyssal Explorer schopné bezpečného ponoru do hloubky až 4000 metrů, napsal magazín Forbes. Jen pro upřesnění, parník se nachází v hloubce 3 810 metrů pod hladinou oceánu.

Mise se pokusí napravit pověst hlubinného potápění po silně medializované nehodě Titanu, její součástí ale bude i sbírání vědeckých dat. Ponorka firmy OceanGate nesplňovala bezpečnostní standardy a imploze nebyla podle expertů překvapivá.

Jeden z klíčových zaměstnanců OceanGate, David Lochridge, před několika lety poslal jinému bývalému zaměstnanci společnosti e-mail, v němž ho varoval, že její šéf Stockton Rush kvůli svému egu zabije sebe i ostatní.  

„Já sám jsem docela odvážný a rád dělám nebezpečné věci. Tahle ponorka je ale hotová tragédie. Nevlezl bych do ní za žádné peníze na světě a už vůbec bych se v ní nepotápěl,“ napsal Lochridge v e-mailu.

Lochridge se s firmou soudil kvůli „neoprávněnému propuštění“. O místo přišel po vyjádření obav z bezpečnosti a testování Titanu. E-mail odeslal Robu McCallumovi, spolupracovníkovi na projektu, který ze stejných důvodů rezignoval.

Filozofie riskování

Šéf OceanGate, který na palubě Titanu zemřel spolu s dalšími čtyřmi členy posádky, ještě krátce před ponorem znepokojil nadšenými prohlášeními o tom, že Titan nepoužívá k ovládání komplexní systémy, ale ovladač od Xboxu.

Navíc přiznal, že trup ponorky byl vyroben z uhlíkových vláken, absolutně nevhodného materiálu do takových hloubek. Plavidlo neobsahovalo ani standardní bezpečnostní prvky, jako je záloha nebo bezpečnostní modul.

Titan přestal komunikovat krátce po ponoru. Potápěči objevili jeho trosky o čtyři dny později. Podle vyšetřování celou posádku včetně Rushe okamžitě usmrtila imploze.

Režisér filmu Titanic a zkušený hlubinný průzkumník James Cameron vytušil implozi hned jak se dozvěděl o přerušené komunikaci. Obavy ohledně Titanu mělo dle jeho slov mnoho lidí v komunitě hlubokomořských průzkumníků.

Mise nová však bude splňovat veškeré bezpečnostní standardy. Ponorka za 13 až 15 milionů dolarů projde přísnými testy spolehlivosti a bezpečnosti s cílem obdržet certifikaci bezpečnostního registru DNV. O ní by si podle Camerona mohl Titan nechat jen zdát.

Connor zastává stejně jako Rush filozofii riskování. „Musíme být ochotni podstoupit promyšlené riziko, nikoli hloupé riziko,“ uvedl začátkem tohoto roku pro Forbes. Sám už za sebou nějaké ty dobrodružné výpravy má.

Byl jedním z prvních civilních astronautů, když se v roce 2022 zúčastnil mise Axiom 1 na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Absolvoval také seskok s padákem z balónu v rekordní výšce a ponor do útrob Mariánského příkopu.

Datum zahájení ponoru a další specifikace dvoumístné ponorky nejsou známy. Dvojice na jejích plánech ale pracuje už celé desetiletí. „Ještě před pěti lety nebylo tuto ponorku možné sestrojit. Chyběly nám ty správné materiály,“ řekl Connor.  

Zdroje:

Nejnovější články