Vzácné kovy na dně oceánů produkují „temný kyslík“, zpochybňuje to vznik života

25. 7. 2024 – 15:24 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Vzácné kovy na dně oceánů produkují „temný kyslík“, zpochybňuje to vznik života
Oceány jsou pod hladinou stále tišší. | zdroj: Profimedia

Tohle zjištění může přepsat učebnice. 

Vzácné kovy na dně oceánů produkují „temný kyslík“ a jejich těžba by mohla způsobit další nepředvídatelné změny v mořských ekosystémech, varuje podle serveru ABC News nová přelomová studie. Její autoři hovoří o dalekosáhlém zjištění pro hlubokomořskou těžbu, ale i vědu samotnou.

Abychom mohli vyrábět nízkouhlíkové technologie, potřebujeme vzácné kovy uložené na dně oceánů v hloubkách, kam nepronikne žádné světlo. Jejich těžba však ohrožuje podmořské, často ještě neobjevené ekosystémy.

Minulý rok vědci zpozorovali pokles populací živočichů v oblastech hlubokomořské těžby, jejíž dlouhodobé důsledky zatím plně nechápeme. Vzácné kovy jsou ale zásadní pro transformaci dopravy a energetiky, těžba proto pokračuje.

Bouří se však ekologové, ochranáři životního prostředí, biologové a další specialisté. Andrew Sweetman, ekolog ze Skotské asociace pro námořní vědu, publikoval v časopise Nature Geoscience přelomovou studii, jež jim k tomu dává další důvod.

Vzácné kovy v hloubce čtyř tisíc metrů v Clarion-Clippertonově zóně v Pacifiku produkují „temný kyslík“, uvádí ABC News s odkazem na výzkum. Těžba na dně oceánů proto může mít další nepředvídatelné dopady na životní prostředí.

Jak vlastně vznikl život?

Tento kyslík konkrétně produkují polymetalické konkrekce – přírodní ložiska minerálů tvořící se na dně oceánů o velikosti bramboru. Obsahují vzácné kovy používané v bateriích jako kobalt, nikl, měď, lithium a mangan.

Vědce překvapilo, že ve všech jejich experimentech během několika dní hladina kyslíku vzrostla. Kolem těchto minerálních směsí totiž vzniká elektrický náboj, který rozkládá vodu na molekuly vodíku a kyslíku.

„Díky tomuto objevu jsme položili mnoho nezodpovězených otázek. Myslím, že musíme hodně přemýšlet o tom, jak budeme tyto podmořské struktury, které v podstatě vytvářejí akumulační články ve skále na dně oceánů, těžit“ uvedl Sweetman.

„Temný kyslík“ vzniká v těch největších hloubkách, kam nedosáhnou sluneční paprsky. Dosud se myslelo, že jedinou produkci kyslíku obstarává fotosyntéza. Tato studie ale naznačuje, že život mohl vzniknout jinak, než se píše v učebnicích.

Životadárný plyn vznikající na dně oceánu může podporovat živočichy dýchající kyslík, kteří žijí v naprosté tmě.

Zdroje:
ABC

Nejnovější články