Život na Zemi se mohl zrodit ze sopečných blesků, zjistila studie

12. 2. 2024 – 17:42 | Vesmír | Radek Chlup | Diskuze:

Život na Zemi se mohl zrodit ze sopečných blesků, zjistila studie
Tenká, ale důležitá. Záchrana ozonové vrstvy je vítězstvím soudnosti. | zdroj: ESA

První život vznikal nejprve kolem bouřlivých sopek. 

Mezinárodní tým geologů, mineralogů a specialistů na Zemi našel důkazy naznačující, že sopečné blesky mohly během erupcí fixovat v atmosféře naší planety obrovské množství dusíku, čímž umožnily životu vzniknout. 

I tak velká událost, jako je vznik života na Zemi, může zůstat neobjasněná. Velkou měrou za to může absence dostatečně starých fosilních záznamů. Vědci mají pouze hypotézy, což vlastně můžeme říci i o zrodu Měsíce, jenž život významně ovlivňuje. 

Obecně se předpokládá, že život na Zemi vznikl po vychladnutí jejího povrchu za přítomnosti molekul na bázi uhlíku, kapalné vody a zdroje energie před 3,8 miliardami let. Do té doby tento proces neumožňoval déšť asteroidů a komet. 

Pro vznik prastarých mikroorganismů byly klíčové dusičnany, které pak tvořily aminokyseliny. Odborníci chtěli studií publikovanou v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences odpovědět na otázku, kde se dusičnany na naší planetě vzaly. 

Dnes je v atmosféře obrovské množství dusičnanů. Rostliny ale nedokážou využít dusík k přeměně na použitelnou formu jako oxid uhličitý. Nejvíce dusíku berou z bakterií, které jsou díky fixaci schopny přeměnit plyn na dusičnany. 

Jak ale upozornil server Phys, v době vzniku života na naší planetě žádné bakterie neexistovaly. Podle starších studií mohou za vhodných podmínek tvořit dusičnany bouřkové blesky, avšak v příliš nízkém množství. 

Zrozeni z blesků 

I během bouřlivých vulkanických událostí vznikají blesky – takzvané sopečné blesky. Tým odborníků podnikl expedice do Turecka, Itálie a Peru, kde odebral vzorky ze starověkých sopečných ložisek, napsal web New Scientist

Následná analýza ve vzorcích odhalila velké množství dusičnanů, jejichž zdrojem nebyla sopka, ale atmosféra. Podle odborníků tedy pocházejí ze sopečného blesku, jenž integroval s oblakem popela, čímž fixoval v atmosféře dusík. 

Množství dusičnanů bylo navíc dostačující ke vzniku aminokyselin. Jelikož se kolem sopek nachází velké množství dusíkatých sloučenin, došli experti k závěru, že se život nejprve vyvíjel v jejich blízkosti. 

S myšlenkou, že život vznikal nejprve kolem sopek, si pohrávala řada odborníků již v minulosti. Zjistili například, že sopečné blesky integrující s vulkanickými plyny mohou vytvářet aminokyseliny. 

Tato práce není důležitá jen pro pochopení vzniku života na Zemi, ale i jeho hledání ve vesmíru. Podobný proces by totiž mohl být přítomen na jakékoli exponentě s vulkanickou aktivitou a atmosférou bohatou na dusík, píše web The Debrief


Zdroje:

Nejnovější články