Žraloci si podali podmořskou sondu

5. 8. 2014 – 13:45 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Žraloci si podali podmořskou sondu
I CAN HAS TORPEDO? | zdroj: Vimeo

Zatímco ve druhé světové válce byla torpéda postrachem transatlantické lodní dopravy, v dnešní době mohou sloužit i zcela lidumilným, respektive žralokomilným účelům.

Vědci z oceánografického institu v americkém Massachusetts sestrojili své „žraločí torpédo“ nikoli za účelem torpédovat nebohé žraloky, ale natočit si je na video. Podmořská sonda, nazvaná REMUS, nesla na své palubě hned pět kamer, poskytujících panoramatický výhled do okolního prostoru.

Sondu naváděly akustické značky, kterými byli vybraní žraloci předem označkováni. Jejím úkolem bylo dané exempláře v poklidu vystopovat a natočit je v jejich přirozeném prostředí bez přítomnosti člověka. Jenže dotyčným žralokům se to zjevně nelíbilo – nebo se jim sonda naopak zalíbila natolik, že si na ní zkusili pochutnat.

Jak ale brzy zjistí, na Remusu by si své ostré zuby spíš vylámali, a když navíc kovové torpédo odmítá chutnat jako poctivá rybí nebo tulení flákota, svou snahu posléze vzdají. Zbyde jen památka v podobě několika solidních šrámů na plášti sondy a hlavně unikátní video, ze kterého je patrné, jak se žraloci při lovu s ničím nemažou.

Zdroje:

Nejnovější články