Články autora: Jan Horčík

Magazín

Tesla má problém: Jmenuje se Chevrolet Bolt

Tesla se během posledních pár let stala synonymem inovace a umění nemožného. Její popularita prudce stoupá. Na cestě k opravdovému úspěchu ale zbývá spousta překážek a jedna z nich se jmenuje Chevrolet Bolt, nový elektromobil od GM.
Technologie

Co zachrání lidstvo před zotročením umělou inteligencí?

Spisovatel Isaac Asimov už v roce 1942 ve svých povídkách o robotech definoval tři zákony robotiky. O více než sedmdsát let později začíná být jasné, že nějaká pravidla opravdu budou potřeba, protože výzkum a vývoj umělé inteligence postupuje kupředu mílovými kroky.
Magazín

Ovládáme svět hlasem: Technologie jako ze sci-fi již brzy ve vašich domovech

Přirozeným způsobem, jak ovládat počítač, se stala klávesnice. Geniální vynálezce Douglas Engelbart k ní později přidal myš, okna, ikony a hypertext. Nové tisíciletí přineslo dotykové obrazovky. Díky pokrokům ve strojovém učení a zpracování lidské řeči teď konečně vstupuje do hry i ten nejpřirozenější způsob interakce - s pomocí hlasu.
Vesmír

Velké plány komerčních dobyvatelů vesmíru. Co letos chystá SpaceX?

Elon Musk měl se svou vesmírnou společností SpaceX loni skvěle nakročeno. Velkolepou sérii úspěchů ale zhatila exploze rakety Falcon 9 Full Thrust během plnění pohonných látek na počátku září. Od té doby žádná raketa SpaceX neodstartovala, až doteď. V plánu je nedělní start, který vynese na oběžnou dráhu deset satelitů Iridium.
Magazín

Tesla začne vyrábět střešní solární tašky. Energetická revoluce může začít

Elon Musk, šéf společnosti Tesla, představil nový produkt. Překvapivě nejde o elektromobil, ale solární střešní tašku. Tesla tím potvrdila, že spíš než automobilkou je dnes už energetickou firmou.
Magazín

Zdravotní péči čeká revoluce. Díky nositelné elektronice

Elektronické náramky a chytré hodinky už pronikly do fitness i světa geeků a derou se ještě dál. Rodí se tak nová podoba osobního zdravotnictví, založená na neustálém sledování a velkých datech.
Magazín

Soumrak osobních aut jako symbolu prosperity? Budoucností je sdílená přeprava

Jak uděláte během sedmi let z ničeho firmu v hodnotě vyšší, než je roční rozpočet České republiky? Rozhodnete se změnit svět a ukážete, že na to máte.
Magazín

Čtvrt století internetu: Jak světová síť změnila naše životy a jak je ještě změní

Letos je tomu čtvrt století, co Sir Tim Bernes Lee dal přístup k WWW stránkám široké veřejnosti. Web a internet jako takový od té doby změnil životy milionů lidí.