Články autora: šar

Nedd

Nobelovku za fyziku mají Francouz, Američan a Kanaďanka za 'laserovou revoluci'. Jeden z oceněných trhl rekord

Letošní Nobelovu cenu za fyziku získali Američan Arthur Ashkin, Francouz Gérard Mourou a Kanaďanka Donna Stricklandová za průlomové objevy v oboru laserové fyziky - konkrétně za vytvoření prostředků, které umožňují prostřednictvím laseru ovlivňovat svět. 
Zpravodajství

Vyšehradská záhada: Kdo nechal postavit výjimečný kostel?

Terénní výzkum unikátního kostela v těchto dnech dokončují archeologové na pražském Vyšehradě. Složitý a rozsáhlý půdorys prý nemá v daném období na území západních Slovanů srovnání. 
Příroda

Jezera hrají úžasnými barvami. Jak se to stalo?

Jezera, jež hrají odstíny od rudé po oranžovou jsou na různých částech zeměkoule, jedno však mají společné. Všechna nabízejí podívanou, z níž se tají dech. 
Zpravodajství

Uhynul poslední samec nosorožce bílého, zbyly už jen dvě samice. Vymře celý druh?

Poslední žijící samec nosorožce severního bílého jménem Sudán uhynul v pondělí v keňské rezervaci Ol Pejeta. Asi pětačtyřicetiletý nosorožec byl utracen kvůli vážným zdravotním problémům - trápila ho infekce v noze a další potíže. Zvíře patřilo zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem. Jeho smrt může znamenat vymření celého druhu, naděje je ve vědě. 
Zpravodajství

Zemřel Stephen Hawking, jedna z největších vědeckých celebrit v dějinách

Světoznámý britský fyzik Stephen Hawking, který byl kvůli neurodegenerativní chorobě ochrnutý, ve středu ve věku 76 let zemřel. Oznámila to Hawkingova rodina. Hawking, který byl považován za nástupce Isaaka Newtona a Alberta Einsteina, svými poznatky o vzniku vesmíru, o velkém třesku a černých dírách výrazně přispěl k rozvoji lidského poznání.
Magazín

Den, který otřásl archeologií a proslavil mladého panovníka

Není známější hrobky, než této. Ač se její dlouholetý obyvatel a faraon z 18. dynastie Tutanchamon nedožil ani dvaceti let, jeho jméno znají i ti, kdo se o historii příliš nezajímají. 
Vesmír

Neokázalá hvězda Sally Rideová, první americká astronautka

Do vesmíru se první americká astronautka Sally Rideová podívala až dvacet let a dva dny po Valentině Těreškovové, i tak však po sobě zanechala nesmazatelnou stopu. Vědkyně a astronautka navíc za svůj život posbírala hned několik prvenství a zapsala se do historie NASA nejen tím, že byla žena. Od její smrti uplyne v červenci pět let.