Sahara? Arrakis? Mars!

16. 6. 2014 – 14:15 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Sahara? Arrakis? Mars!
Písečné duny v marsovském kaňonu Juventae Chasma | zdroj: NASA

Pokud by snad nějakému šílenému producentovi přišlo, že zfilmovat Dunu od Franka Herberta není dostatečná výzva, nabízíme vyšší sázku: zfilmovat Dunu na Marsu.

Existuje celá řada důvodů, proč se pokoušet o kolonizaci Marsu. Protentokrát ale nechme stranou malichernosti typu zajištění budoucnosti lidstva a pojďme se podívat na důvod z nejestetičtějších – tamní písečné duny.

Budoucí generace fotografů čekají na rudé planetě vyslovené hody. Z pozemských pouští dobře víme, jak okulahodícím způsobem dokáže v dunách čarovat světlo a stín, ale teprve na Marsu dostává tahle magie ty pravé mimozemské grády.

pia17981 duny na Marsu | zdroj: NASA

Mars má za sebou bohatou geologickou historii a ani dnes nezůstává povrch beze změn. Snímky z družice Mars Reconnaissance Orbiter odhalily například brázdy suchého ledu (tedy zmrzlého oxidu uhličitého), „stékající“ po písečných svazích.

mars_gullies duny na Marsu | zdroj: NASA

Útvary, pozorované na povrchu, se mění v závislosti na ročních obdobích. Během marsovské zimy část atmosféry doslova přimrzá k čedičovému podloží a tvoří na pólech tenkou vrstvu mimozemské jinovatky. V teplejších obdobích uniká oxid uhličitý naopak zpátky do atmosféry a zanechává za sebou průrvy a písečné sesuvy.

Až si ale budete na 200 milionů kilometrů vzdálenou dovolenou balit fotoaparát, ujistěte se, že jeho optika i paměťová karta zvládnou solidní mráz: teploty na pólech padají až k minus 150 °C!

Zdroje:

Nejnovější články