Student našel způsob, jak vyčistit oceány

30. 6. 2014 – 11:00 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Student našel způsob, jak vyčistit oceány
Boyan Slat před haldou plastu, vytaženého při pobřeží Havaje | zdroj: The Ocean Cleanup

Má oči trochu jako Elijah Wood, podivně namíchaný přízvuk a jméno, ze kterého byste netipovali, že jde o Nizozemce. A je to kluk, díky kterému by se mohlo povést zdánlivě nemožné – vyčistit oceány od plastu.

Boyan Slat není úplně obyčejný kluk. Když se před lety potápěl v Řecku, vyděsilo ho, že pod hladinou potkal víc igelitových sáčků než ryb. Ale kde by si většina z nás jen povzdechla, případně zanadávala, Boyanovi nedal zážitek z dovolené spát. Začal flinkat studium leteckého inženýrství, jen aby se mohl věnovat problému, který trápil odborníky z celého světa: jak vyčistit oceány od milionů tun plastu?

Cynická odpověď by zněla, že něco takového prostě není možné. Odhadovaná cena, energetická náročnost a ekologický dopad celého projektu posouval jakékoli mořské gruntování do sféry sci-fi. Jenže s pocitem, že „to přece nemůže jít“, se Boyan nespokojil. Dospěl k závěru, že když nemůže čistička za odpadky, musí odpadky za čističkou. Přesně to se totiž v oceánech děje!

Hlavní oceánské víry zdroj: Wikipedia

Díky velkým oceánským vírům se většina plastu v mořích protáčí a teoreticky by tedy stačilo ho na určitých místech zachytit. Jenže teorie je jedna věc, jaká bude praxe? Boyanově původnímu návrhu na ohromné lapače plastu se leckdo vysmál – dokonce i odborníci si neodpustili úšklebky a řeči o „failu“. Jenže to chlapce jenom popíchlo k další snaze.

Boyan Slat zdroj: The Ocean Cleanup

Když se před necelým rokem jeho příběh lavinovitě rozšířil po sociálních sítích, pomohlo to nadšenému mladíkovi získat úvodní investici a sestavit tým, který následující měsíce připravoval prototypy, sbíral data a obecně se snažil prověřit, jestli by nápad s pasivními lapači mohl fungovat.

Boyan svému snu vytyčil padesát otázek, které bylo potřeba zodpovědět. Bude projekt šetrný k mořským živočichům? Co bude se zachyceným plastem dál? Je provoz čističek slučitelný s námořním právem? Tvrdá práce týmu, sdružujícího nadšence všech generací, ale přinesla kýžené odpovědi.

The Ocean Cleanup zdroj: The Ocean Cleanup

Ty zevrubně rozvádí přes 500 stránek dlouhá studie, která vyšla vázaná v recyklovaném plastu a lze ji shrnout na jedno velké ANO. Nejenom, že je projekt, nazvaný lakonicky The Ocean Cleanup (oceánský úklid), proveditelný, ale jeho roční provoz by podle propočtů vyšel na třetinu toho, co stál přestup Cristiano Ronalda do Realu Madrid – to znamená zhruba 40 milionů dolarů.

The Ocean Cleanup zdroj: The Ocean Cleanup

Než si ale projektu všimnou firmy, pro které by podíl na takové částce představoval kapesné (co třeba výrobci plastu nebo přímo ropný průmysl?), můžete pomoci i vy: v tuhle chvíli The Ocean Cleanup vybírá formou veřejné sbírky finance pro další fázi projektu. Na cílovou částku 2 000 000 dolarů už přispělo skoro dvacet tisíc lidí a vybrána je necelá polovina.

Současný model pracuje s až dvousetkilometrovými lapači, ze kterých plast postupně odsávají věže, poháněné solárními panely. Cesta k finální verzi bude ještě dlouhá, ale díky odhodlání jednoho holandského mladíka jsme na ni konečně nastoupili.

Zdroje:

Nejnovější články