Tajně a bez povyku: I tak lze překonat světový rekord ve volném pádu

3. 11. 2014 – 20:45 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Tajně a bez povyku: I tak lze překonat světový rekord ve volném pádu
Inženýrská preciznost a odvaha vám dává křídla! | zdroj: PSDC

Nic proti Felixovi Baumgartnerovi a jeho dva roky starému výkonu. Ale jak minulý týden dokázal počítačový inženýr Alan Eustace, překonávat hranice možného jde i bez reklamního humbuku. 

Zatímco v Baumgartnerově případě by člověk lehce nabyl dojmu, že obdivuhodný skok z výšky necelých 40 kilometrů byl proveden v plechovce nejmenovaného energy drinku, Eustace se svým týmem provedli tříletou přípravu i samotný skok v naprosté tichosti.

Bez finančního zázemí se to samozřejmě neobešlo: Eustace je jedním z viceprezidentů společnosti Google a získat potřebný obnos mu jistě nečinilo větší problémy. Co si ale za peníze nekoupíte? Kuráž.

Alan Eustace zdroj: PSDC

Skok ze stratosféry je totiž poněkud odlišná legrace, než zaplatit si třeba tandem ze čtyř kilometrů. Eustace skákal z kilometrů více než čtyřiceti (konkrétně 41,425), což jsou takové hezké čtyři Everesty a několik Sněžek k tomu.

Oproti Baumgartnerovi se navíc do kýžený výšky dopravil pouze v ochranném skafandru – nikoli v ochranné „batysféře“, pokud bychom tedy odhlédli od toho, že bathos znamená řecky hloubku.

Podmořský příměr ale není vůbec od věci. Kromě splnění snu měl inženýrův skok názorně předvést, že vyšší vrstvy atmosféry představují po ovládnutí hloubek oceánů další metu lidského průzkumu. Skafandr, vyvinutý firmou Paragon, odvedl ukázkovou práci a ochránil svého nositele jak cestou nahoru, tak při samotném pádu.

Alan Eustace zdroj: PSDC

Jeden rekord ale Eustacemu unikl: i když v rámci pádu prolomil zvukovou bariéru, jeho rakouský kolega Baumgartner dosáhl během svého odvážného kousku o 34 km/h vyšší maximální rychlosti.

Zdroje:

Nejnovější články