Uhodnete, co je zač tahle skvrna v moři?

11. 7. 2014 – 9:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Uhodnete, co je zač tahle skvrna v moři?
Z nebezpečně vypadající skvrny se vyklubala rybí školka | zdroj: YouTube

Kdo pamatuje na film Chobotnice z II. patra, ten si jistě vzpomene na scénu z dovolené, kam si vyrazí rodina Holanových. Namísto dovádění ve vlnách je ale ve vodě vyděsí černá hmota. Podobné překvapení čekalo i studenty oceánografického institutu v San Diegu, jenomže tentokrát za něj nemohla nafta.

Institut založil americký biolog William Emerson Ritter za vydatné finanční pomoci tamní filantropky Ellen Scrippsové, jejíž jméno také celá organizace nese. K institutu náleží stejnojmenné molo a právě u něj se nedávno objevila pozoruhodná temná skvrna, kterou si samozřejmě místní zaměstnanci a studenti nemohli nechat ujít. Nebudeme vás dlouho napínat, jednalo se o školku sardelí obecných, to znamená ančoviček!

zdroj: YouTube

Sardele migrují ve velkých počtech, ale obvykle si udržují uctivou vzdálenost od rušných břehů. Místní se nechali slyšet, že takovou „návštěvu“ neviděli už přes třicet let a nadšení nezakrývalo ani několik žraloků leopardích a kalifornských lachtanů, kteří si z nečekaného bufetu rádi ukousli.

Nám v Evropě může molo nabídnout jen webkameru, u které se ale můžete pokochat krásnými záběry na celou pláž. V době přípravy článku zrovna ve vlnách vyčkávají surfaři, ale pokud uvidíte jen tmu, mějte na paměti, že v San Diegu je o devět hodin méně!

Zdroje:

Nejnovější články