3, 2, 1… ZÁŽEH!

16. 6. 2014 – 21:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

3, 2, 1… ZÁŽEH!
Start nosné rakety Falcon 9 | zdroj: Ed Dosado

Kdy naposledy jste na internetu viděli něco, co vám vzalo dech? Kočka, která se ráda koupe? Milé. Děvče, které si kulmou upálí loknu? Vtipné. Ale dechberoucí?

Nevím, jak vy, ale osobně hlasuji všemi deseti pro tohle video:

V necelých dvou minutách se toho dechberoucího stihne celá řada. Nevěříte? Víry netřeba, stačí informace! Nejenom, že se díváte na start rakety, která je díky famóznímu inženýrství schopna korigovat svůj tah tak, aby se zastavila ve vzduchu a dokázala přistát na pětníku – ale díváte se na něj z pohledu dálkově ovládané hexakoptéry, díváte se na video ve kvalitě, o které se ještě nedávno nesnilo ani televizím, a to video k vám posílá server vzdálený klidně i tisíce kilometrů.

Magie? Elfové? Vesmírní lidé?! Ne, za výše uvedené  můžete poděkovat jedinému společnému jmenovateli...

Věda žije! zdroj: tisková zpráva

Věda není neomylná (a je také první, kdo to přizná), ale na její výsledky můžete v dlouhodobém horizontu vsadit celou civilizaci. Ostatně, že díky internetu právě teď čtete na obrazovce počítače nebo třeba mobilu tuhle větu je důsledkem vědeckého výzkumu v oborech, které nemají s kočkami ve vanách zdánlivě žádnou souvislost. Co by si ale příznivci kočičích videí počali bez teoretických fyziků, kteří se odhodlaně pustili do zcela neprobádaných zákoutí kvantové mechaniky a nepřímo tak nachystali půdu pro informační věk?

A vida, dnes vývoj pokročil natolik, že se na internet kromě koček vejdou i rakety. Díval jsem se na start té z úvodního videa a hryzal si nehty napětím, teď si je u startu Nedd.cz hryžu dvojnásob. Ne snad, že bych chtěl spuštění nového webu přirovnat ke startu kosmického „tahače“ nové generace, ale do určité míry je to pro všechny zúčastněné krok vstříc neznámému. A rozhodně nás pohání palivo z nejvýbušnějších: nadšení!

Chceme psát o hvězdách a supernovách, o sopkách na souši, na dnech oceánů i na Titanu, o motýlech a dinosaurech a samozřejmě také lidech, kteří se výzkumem toho všeho zabývají – a chceme o nich psát jazykem srozumitelným pro laického čtenáře. Že to v časech překotného vývoje nejde? Nemyslíme si. Kde je dech, tam ho lze poutavým přirovnáním sebrat, překrásnou fotografií zrychlit a humorem opřít do bránice.

Argon Cat zdroj: tisková zpráva

Denně se o to budeme pokoušet novinkami z různých odvětví lidského bádání, ať už to budou zprávy z druhého konce planety nebo druhého konce vesmíru. Do názvu jsme si vytkli matematický zápis tzv. Eddingtonova čísla, teoretického pokusu spočítat všechny protony ve vesmíru. Bláhový nápad? Britský astrofyzik a houževnatý popularizátor astronomie Sir Arthur Eddington přišel s formulí NEdd v upřímné snaze dopočítat se čísel, vládnoucích našemu vesmíru.

Arthur Eddington Arthur Eddington | zdroj: Smithsonian Libraries

My se o nic tak divokého pokoušet nebudeme, ale rozhodně bychom se chtěli inspirovat Eddingtonovým zápalem pro rozvoj vědecké gramotnosti. Eddington se mimo jiného zasadil o přijetí Einsteinovy revoluční teorie relativity: jednak spoluorganizoval expedici, která v rámci pozorování slunečního zatmění potvrdila Einsteinem předpokládané zakřivení časoprostoru, a především pak závěry svého výzkumu dokázal objasnit nejenom kolegům, ale i široké veřejnosti.

Jinými slovy – dokázal zatajit dech každému, kdo se alespoň na chvíli zaposlouchal nebo začetl. Bude nám ctí, když to zkusíte i na těchto stránkách!

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články