Američance vyoperovali z mozku 'zlé dvojče'. Mělo zuby i vlasy

26. 4. 2015 – 18:56 | Člověk | roj | Diskuze:

Američance vyoperovali z mozku 'zlé dvojče'. Mělo zuby i vlasy
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Když, co si loni v září začala Američanka Yamini Karanamová stěžovat na zhoršující se bolesti hlavy, potíže s koncentrací a čtením, objevili jí lékaři v mozku nádor. Po jeho vyjmutí zjistili, že šlo o "parazitické dvojče" s vyvinutou kostí, zuby i vlasy, informoval server Skynews.

Lékaři si zpočátku nebyli přesně jisti, co ženě potíže způsobuje, zjistili to až poté, co ji začali operovat. Hluboko v mozku našli nádor zvaný teratom, tedy jakýsi pozůstatek embryonálního dvojčete.

"Bylo to mé zlé dvojče, které mě mučilo posledních 26 let," řekla Karanamová televizní stanici NBC Los Angeles. Lékaři předpokládají, že operace nebude mít žádné trvalé následky.

Původ teratomů není přesně jasný, lékaři se kloní k tomu, že jde o dvojče, které se přestalo v děloze vyvíjet a bylo jakoby "spolknuto". Někdy lze objevit hned po porodu či záhy po něm, protože je uchyceno těsně pod kůží. V jiných případech nerušeně roste a vyvíjí se v těle a utlačuje orgány hostitele. To, že nejde o běžný nádor, ale o teratom se zjistí často až během operace. Jeho výskyt je poměrně vzácný. 

Zdroje:
news.sky.com

Nejnovější články