Apokalyptické požáry na Sibiři stvořily obří mračna i megatunovou uhlíkovou stopu

15. 8. 2021 – 22:18 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Apokalyptické požáry na Sibiři stvořily obří mračna i megatunovou uhlíkovou stopu
Pohled na dým z požáru v jakutské oblasti Sibiře očima evropského satelitu z programu Copernicus. | zdroj: Profimedia

Na Sibiři letos shořelo víc lesů než ve zbytku severní polokoule. Táhne se za nimi nekonečný dým i stovky megatun oxidu uhličitého.

Zuřící lesní požáry vídáme v létě zejména na jihu Evropy. Ty zdaleka největší však spalují vzdálenou Sibiř. Pokud sečteme ostatní požáry na severní polokouli, sibiřské je svým rozsahem překonají.

Jejich rozměry dokládají snímky ze satelitů americké vesmírné agentury NASA i z družic pracujících v programu Evropské unie pro dálkový průzkum Země Copernicus.

Na webu NASA se píše, že vůbec poprvé ve známé historii dosáhl dým ze sibiřských požárů v pozorovatelném množství do oblasti severního pólu. Dým z požárů zahlédli také lidé v Mongolsku, Grónsku a na severu Kanady.

Dvakrát sežehnuté Česko

Mezi lednem a počátkem srpna 2021 shořelo na Sibiři 13,4 milionu hektarů lesů. 

Pro srovnání, to je skoro dvojnásobek rozlohy Česka.

Většina požárů zuří v Jakutsku, nejchladnější oblasti ruské Sibiře na severovýchodě země.

Rozlehlé lesní požáry sužovaly Sibiř i ve známé minulosti. V roce 2012 tam shořelo na 16 milionu a v roce 2003 na 14,5 milionu hektarů.

Oba roky tedy zatím současnou bilanci překonávají. Jenže letošní rok ještě zdaleka neskončil. Dojem z něj zhoršuje i fakt, že požáry v letech 2019 a 2020 byly nadprůměrně silné. V součtu to dokládá, že situace na Sibiři se zhoršuje.

Obří uhlíková stopa

Pro sibiřské lesy jsou periodické požáry nezbytné – je to součást jejich obnovy.

Platí to ale jen do určité míry, která dovoluje ekosystému rychle znovu obnovit místo požáru. Pokud budou lesy hořet častěji, ani dobrá evoluční ochrana lesů před ničivým dopadem požárů nemusí být dostatečná.

Požáry dílem vznikají vlivem vyšších teplot, mnohé však zakládají těžaři.

A co je podstatné – požáry přispívají ke vzniku skleníkových plynů, a zvyšují tak mechanismus, který stojí za růstem teplot.

Podle údajů služby Copernicus vytvořily letošní sibiřské požáry na 505 megatun oxidu uhličitého. To je víc než roční uhlíková stopa Spojeného království.

Zdroje:
Greenpeace, MODIS

Nejnovější články