Sibiř je tikající bomba plná rozmrzajících virů. Rusové je budou zkoumat

22. 2. 2021 – 17:45 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Sibiř je tikající bomba plná rozmrzajících virů. Rusové je budou zkoumat
Výzkumníci odebírají vzorky tkání z těla koně, objeveného na Sibiři v rozmrzající půdě. Kůň žil před 4500 lety a vědci chtějí v tkáních hledat staré viry. | zdroj: Profimedia

Nikdo neví, kde se zrodí příští pandemie koronaviru. Může to však být třeba na Sibiři a mohou ji odstartovat viry z permafrostu - staletí zamrzlé půdy.

Během globálního oteplování sibiřská půda rychle rozmrzá a při tání se z ní mohou uvolňovat viry, které dosud neznáme a proti kterým nemáme ochranu.

Hledají prehistorické viry

Ruští vědci berou tuto hrozbu vážně. Sibiřský Institut Vektor a Severovýchodní federální univerzita v Jakutsku oznámily, že se společně začínají věnovat výzkumu prehistorických virů nazývaných paleoviry.

Tyto viry byly tisíce i desetitisíce let uvězněny ve zvířecích tělech zakonzervovaných v permafrostu a mohou být nebezpečné pro člověka.

„V nalezených zvířatech jsme už pátrali po bakteriích. Teď jsme v nich začali hledat paleoviry,“ řekl Maxim Čeprasov, ředitel laboratoře Mamutího muzea na Severovýchodní federální univerzitě.

profimedia-0435198369 Oblast tajícího permafrostu na sibiřském poloostrově Jamal s jezery, která vznikla z roztáté půdy. | zdroj: Profimedia

V pátrání po bakteriích ruské vědce přiměla smrt dvanáctiletého chlapce na antrax. Původcem nemoci byl sob, který se nakazil v polovině minulého století. Zvíře na antrax uhynulo, jeho tělo ale zůstalo v permafrostu až do chvíle, kdy sibiřský poloostrov Jamal před pěti lety zasáhla vlna veder, a led roztál. Tlející mršina infikovala půdu a podzemní vodu. Antraxem se pak nakazily desítky lidí.

Od koně k mamutovi

Laboratoř Vektor v Novosibirsku, kde se povede většina výzkumu starých virů, je pro nebezpečnou práci s viry dobře vybavena. Platí za špičkové pracoviště svého druhu ve světovém měřítku. Vedle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí v americké Atlantě to je jedno ze dvou zařízení, které může skladovat virus pravých neštovic.

Vědci své pátrání po starých virech zahájili analýzou tkání pravěkého koně, který žil a zamrzl před 4500 lety.

Rusové doufají, že studiem prehistorických virů získají nové poznatky o jejich evolučním vývoji. To by mohlo poskytnout víc informací, jak se proti případným nákazám paleoviry bránit.

Ruští vědci sdělili, že ve svém výzkumu budou analyzovat také pozůstatky mamutů, losů, psů, koroptví, zajíců a dalších prehistorických zvířat.

Jejich studium paleovirů může být o to prospěšnější, že nejen Sibiř taje. Ruská data můžou být jednou využita také ve zbytku Arktidy včetně Kanady, ale i horských oblastí ve zbytku světa. Také tam může vést zvyšování průměrných teplot k tání "věčně zamrzlé" půdy a k uvolňování prehistorických mikroorganismů nebezpečných pro člověka.

Zdroje:
vector.nsc.ru

Nejnovější články