Astronomové pořídili rekordní snímek nedaleké exoplanety

12. 5. 2015 – 16:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Astronomové pořídili rekordní snímek nedaleké exoplanety
Takhle si fotografovanou exoplanetu představuje výtvarník... | zdroj: IAC

Exoplanet, tedy planet mimo naši sluneční soustavu, už známe přes tisícovku. Ve většině případů jsou ale příliš daleko a příliš matné na to, abychom je mohli s pomocí stávajících dalekohledů pozorovat přímo.

Přesto už existuje několik přímých fotografií, z nichž ta nejnovější láme rekordy: je na ní sice jen červená šmouha, ale ukrývá exoplanetu, ke které je to od nás „pouhých“ 40 světelných let.

IAC ...a takhle ji zatím vidíme my. | zdroj: IAC

Exoplaneta s označením VHS J1256b je plynný obr (podobně jako třeba Jupiter) a kolem své hvězdy obíhá v dostatečné vzdálenosti, abychom od sebe obě tělesa dokázali přímým pozorováním odlišit.

Celá soustava je zajímavá svým stářím, respektive mládím – podle odhadů by to mohlo být 150 až 300 milionů let, což je ve srovnání s našimi 4,6 miliardami vyložená kosmická školka.

IAC Přímé spektrum exoplanety VHS J1256b (klikněte pro plnou verzi) | zdroj: IAC

Pokud se VHS J1256b skutečně blíží parametrům Jupitera, jak by rozbor jejího spektra naznačoval, tak planetu teprve čeká velký úklid meziplanetárního „smetí“. Plynní obři totiž svou gravitací postupně vysmejčí menší tělesa a umožní ostatním planetám vyvíjet se v relativním klidu.

Jak bude pozorovaná soustava vypadat za dalších pár stovek milionů let? O tom už se doufejme přesvědčí naši potomci na vlastní oči...

Zdroje:

Nejnovější články