Botanici nalezli nejošklivější orchidej světa

19. 12. 2020 – 7:32 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Botanici nalezli nejošklivější orchidej světa
Gastrodia agnicellus v celé své "kráse". | zdroj: Johan Hermans Curtis's Bot 2020

Ženu květinou neurazíte. Pokud ji ovšem neobdarujete orchidejí, kterou letos objevili britští botanici.

Krása je neurčitý pojem, který podléhá vkusu jedince. Na tom, co je krásné a ošklivé, se lidé málokdy dokážou shodnout.

Existují však výjimky a mezi ně patří letos objevená orchidej, která dostala jméno Gastrodia agnicellus. Na tom, že je ošklivá se shodnou všichni botanici.

Je to paradoxní orchidej. Vždyť tyto rostliny z čeledi vstavačovitých jsou proslulé krásou květů všech barev a odstínů. G. agnicellus, orchidej s dohněda zbarvenými květy, však vypadá tak odpudivě, že nikoho snad nemůže napadnout, aby si k ní přivoněl.

Gastrodia_agnicellus-novataxa_2020-Hermans_et_Cribb__sciArt_@DeborahLambkin (1) Náčrt neobvyklé bezlisté orchideje. | zdroj: Johan Hermans Curtis's Bot 2020

S dohněda zbarvenými drobnými květy o délce kolem jedenácti milimetrů, které vypadají jak tlama příšery, se tyto rostliny vymykají představám o orchidejích. G. agnicellus je neobvyklá i tím, že nemá listy, neovládá fotosyntézu, neumí přeměnit energii světla na energii chemickou a je závislá na živinách z hub.

Za jejím objevem v pralesním porostu na Madagaskaru stojí spolupracovníci Královské botanické zahrady v londýnské čtvrti Kew. "Nalezli jsme ji v hlubokém stínu, ve vlhkém stálezeleném lese, u základů stromů, ukrytou mezi mechem a podestýlkou," píše ve zprávě o nálezu publikovaném v Curtis's Botanical Magazine botanik Johan Hermans.

Hermans ve zprávě upozorňuje, že přes svůj odpudivý vzhled orchidej na tomto místě vydávala "příjemnou pižmovou vůni připomínající růže".

Botanici zatím zjistili, že G. agnicellus tráví většinu svého života pod zemí. Raší během srpna, aby kvetla a plodila mezi listovým humusem. V září se zase stahuje do půdy.

Botanici dosud neví, jak je rostlina opylována. Zahlédli mravence, kteří vylézali z květů a odnášeli si z nich nektar, nejsou si však jisti, zda jejich činnost k rozmnožení orchideje.

Orchidej byla zatím zaznamenána jen v oblasti národního parku Ranomafana, jinde patrně ani neroste. To, že se nachází na chráněném území, jí však dává naději, že o své stanoviště v dohledné době nepřijde.

Zdroje:
Curtis's Botanical Magazine

Nejnovější články