Tajná zbraň květin: 'Zfetují' včely kofeinem a ty se pak rády vrací

28. 10. 2015 – 16:51 | Příroda | roj | Diskuze:

Tajná zbraň květin: 'Zfetují' včely kofeinem a ty se pak rády vrací
Některé květiny si zajišťují přízeň včel pravidelnou dávkou kofeinu (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Nedovedete si představit ráno bez svého šálku kávy? Na oblibu až závislost na kofein sází i některé květiny, které tím lákají včely k opylení svých květů. Kofein je "zfetuje" tak, že se pravidelně vracejí a nejen to - ke květům lákají i své "kamarádky", píše britský server BBC. 

O tom, že mnohé rostliny produkují kofein, aby jeho hořkou chutí odradily škůdce, se ví už dlouho. 

Podle Francise Ratniekse ze Sussexské university předchozí výzkumy také potvrdily, že díky kofeinu v nektaru si včely místo s květy lépe zapamatují a vracejí se k němu.

Tým ale chtěl zjistit, čím to je. "Předpoklad byl, že má kofein nějaký vliv na to, jak včely nektar vnímají," uvedl pro BBC.

Vědci tak připravili dvě umělé květiny, přičemž do jedné dali sladký nektar bez kofeinu a do druhé nektar s přídavkem kofeinu - v množství, které objevili v různých rostlinách.

Na záda pak včelám umístili identifikační čísla, aby mohli sledovat jejich chování. A nestačili se divit - ty, které objevily rostlinu s kofeinem, byly v podstatě tak "zfetované", že se ke květům pro svou dávku vracely stále dokola. Čím víc kofeinu navíc vypily, tím aktivněji k němu svým tancem lákaly i své "družky" z hnízda. 

Kofein včely omámil natolik, že měly pocit, že je nektar kvalitnější a výživnější. "Pro rostliny je pravděpodobně výhodnější produkovat malé množství kofeinu, než hodně cukru," přišel s jednoduchým vysvětlením Ratnieks.

Zajímavé je, že i když vědci včelám naservírovali kofein jen po dobu tří hodin, jejich abstinenční příznaky přetrvávaly ještě několik dní poté. Na místo se vracely stále dokola, i když byla nádobka s kofeinem už dávno prázdná.

"Ukazuje to, jak mohou rostliny získat nad včelami navrch jen tím, že je omámí," řekla vedoucí výzkumu Margaret Couvillonová.

Zdroje:
BBC

Nejnovější články