Budeme se zpovídat počítačovým postavám?

24. 7. 2014 – 20:30 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Budeme se zpovídat počítačovým postavám?
U robotických úředníků z filmu Elysium byste empatii hledali marně | zdroj: tisková zpráva

Každý z nás má svá tajemství, se kterými se nerad svěřuje. Vždy ale záleží na tom, KOMU se máme svěřit: někdo řekne víc své rodině, někdo svému psovi, někdo svému knězi. Ale co takhle přiznat barvu před umělou bytostí?

Pokud se vám to zdá jako nápad z Asimova nebo třeba filmu Elysium, tak vězte, že americké Národní středisko pro vyhodnocování důvěryhodnosti (NCCA) nedávno zpracovalo svůj výzkum v oblasti počítačových „zpovědníků“.

Dobrovolníci trávili čas zodpovídáním otázek, které jim kladl počítačem vykreslený model úředníka, řízený umělou inteligencí. Ta byla schopná na základě odpovědí klást doplňující otázky s cílem vydolovat z dotyčného co možná nejpalčivější soukromé informace, to vše ve jménu národní bezpečnosti.

Avatar počítačového zpovědníka zdroj: tisková zpráva Virtuální tazatel z NCCA

Jak se ukázalo, lidé byli před umělou tváří v některých tématech sdílnější než před živým úředníkem, který jim kladl podobné otázky. Sdílnost byla výrazně vyšší především co se týče psychických problémů nebo problémů s alkoholem. Jakmile došlo na tvrdé drogy nebo na trestnou činnost, výsledky obou testů se víceméně kryly.

Vzhledem k tomu, že středisko má dlouhou zkušenost s vývojem a nasazením polygrafu (tedy detektoru lži), byly v rámci pokusu snímány i konkrétní fyzické reakce dotazovaných a veškerá získaná data by měla napomoci dalšímu rozvoji celého konceptu.

Detektor lži zdroj: wikipedia

Ten by pak mohl najít uplatnění nejenom v oblastech bezpečnosti, ale například v psychologii: představa klienta, který se raději svěří obrazovce s počítačovou tváří než skutečnému člověku není nereálná. Nabízí se samozřejmě děsivá představa budoucnosti, ve které budou naše niterné pochody vystaveny chladně kalkulující počítačové mysli, ale tuhle dystopii přenechme sci-fi.

Zkusili jsme se v redakci zamyslet, jak by měl vypadat virtuální úředník budoucnosti, který se nás bude na přepážkách letišť ptát, jestli neplánujeme vyhodit něco do povětří. A troufáme si tvrdit, že jsme našli ideálního kandidáta!

zdroj: YouTube

Zdroje:

Nejnovější články