Budoucnost mléka bez krav je zase o něco blíž
21. 7. 2025 – 14:30 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:
Mléčné výrobky jsou základem lidského stravování. Jejich produkce je však náročná na energie, vodu a zemědělskou půdu a preference ve společnosti se mění (nástup veganství). Co kdyby ale přišlo na trh třeba autenticky chutnající mléko, které však tradičním mlékem ve skutečnosti není?
Nepocházelo by totiž od krav, ale mikroorganismů. Vědci z Dánské technické univerzity upravili bakterii E. coli tak, aby produkovala klíčové mléčné bílkoviny nezbytné pro výrobu sýrů, jogurtů a dalších mléčných výrobků, aniž by použili živočišné složky.
Podle vědců to představuje naději, že se vegani dočkají autentických alternativ mléčných výrobků, které však nejsou živočišného původu. Klasické mléčné produkty napodobují na molekulární úrovni, nevyžadují však chov zvířat.
Zázrak jménem genetické inženýrství
Nejde o novou metodu, úprava bakterií tak, aby produkovaly určité látky potřebné pro lidský organismus, už je dnes rozšířená. Tento nejnovější úspěch připomíná třeba takové ochočení kvasinek k výrobě piva. V tomto případě je akorát důležitý kasein, mléčná bílkovina klíčová pro správné fungování lidského organismu.
Vědcům se dosud nepodařilo propůjčit mu jeho jedinečné vlastnosti, fosforylaci, což je biologický proces, při němž se do bílkoviny dostává fosfátová skupina. Bez toho by nebyl kasein schopen na sebe vázat vápník. Mléko by pak nemohlo být stabilní a poskytovat organismu své výživné vlastnosti.
To nyní dánský tým vyřešil genetickým inženýrstvím. Jejich kasein je téměř nerozeznatelný od toho přírodního. Nicméně upozorňuje, že zatím není tak daleko, aby mohl vyrábět mléko bez krav masově. Tento úspěch je spíše základem pro další studie.