Články autora: Lukáš Strašík

Magazín

První smrt ve vesmíru: Kosmonauti umírali dlouho a v bolestech

Problémy neměl jenom „Houston“, ale i Bajkonur. Před jedenapadesáti lety zahynuli za dramatických okolností tři sovětští kosmonauti, kteří původně ani do vesmíru letět neměli. Na stanici Saljut 1 strávili na oběžné dráze Země v té době rekordní dobu, po přistání na Zemi ale už byli po smrti.
Magazín

Jak zvídavý student zlikvidoval nejstarší organismus na světě

Student Donald rozhodně nebyl hlupák ani kazisvět. Přesto před 57 lety nevědomky zničil nejstarší organismus na naší planetě - a vlastně kvůli prkotině.
Magazín

Když se den změnil v noc a zrodila se moderní věda

Strach z hněvu bohů donutil před 2606 lety válčící vojska k příměří. Jde o první historickou bitvu, u níž dokážeme naprosto přesně určit datum.
Magazín

Stetoskop měl omezit kontakt s nahými pacientkami

Odhlédnuto od Aeskulapovy hole se stal stetoskop jakýmsi symbolem medicíny. Nic kromě bílého pláště tak necharakterizuje lékaře jako právě stetoskop pověšený kolem krku.
Magazín

Za vysychající zdroje vody si můžeme z velké části sami

Zalyžovat si v rozpálené poušti na čerstvém sněhu zní jako nabubřelý rozmar a zbytečné plýtvání. Zvlášť v době, kdy se Země potýká se suchem a ubývajícími zásobami pitné vody. Ale zároveň to lze chápat i jako příznak pokroku, který může být nadějí do budoucna.
Magazín

Máme se teď bát žraloků? Anebo spíš sinic?

Máme se po páteční tragické smrti českého turisty v Egyptě bát žraloků? Anebo číhají ve vodě daleko horší nástrahy?
Magazín

Plast místo plechu: Nejstarší armáda světa bude mít vytištěné helmy

Postávat v pálícím římském, potažmo vatikánském sluníčku není samo o sobě žádný med. Ale pokud při tom ještě máte na hlavě těžkou železnou helmu, v ruce starodávnou halapartnu a jste nacpaní do pestrobarevné historické uniformy, je to jen něco pro ostré hochy z papežské Švýcarské gardy. Ale i jim by se teď mohlo trochu ulevit.
Magazín

Budeme oživovat mrtvé, nebo je necháme jako memento?

V pondělí uhynul v Keni Sudán, poslední samec nosorožce severního bílého, nebo chcete-li tuponosého severního. Teď na celém světě žijí už jen dva exempláře tohoto druhu: Sudánova dcera Najin a jeho vnučka Fata. Obě jsou neplodné. Vědci se přesto budou snažit zachránit druh umělou reprodukcí s využitím odebraných vzorků Sudánova spermatu. Má to ale smysl? Mají si lidé hrát na pánaboha?