Covidová vakcína Moderny dává naději, má báječnou účinnost

16. 11. 2020 – 13:43 | Technologie | ave | Diskuze:

Covidová vakcína Moderny dává naději, má báječnou účinnost
zdroj: Profimedia

Očkování vakcínou proti covidu od americké firmy Moderna může být zahájeno už letos, předpovídá nejvýše postavený americký imunolog. V Evropě by vakcína mohla být dostupná koncem zimy.

Americká biotechnologická společnost Moderna v pondělí oznámila, že její vakcína proti covidu-19 má účinnost 94,5 procenta. 

O výsledcích klinické studie informovala Moderna pouhý týden po jiné americké firmě - Pfizer, jejíž očkovací látka má podle sdělení výrobce devadesátiprocentní účinnost.

"Jsou to velmi vzrušující výsledky, je to tak dobré, jak dobré to jen může být, 94,5 procenta – to je skutečně vynikající  číslo," poznamenal ke zprávě Moderny lékař a imunolog Anthony Fauci, který zastává funkci ředitele amerického Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci.

Fauci vyslovil předpoklad, že vakcinace látkou od Moderny (ve Spojených státech) začne už ve druhé polovině prosince. Do Evropy by vakcína měla dorazit koncem zimy.

Evropská léková agentura okamžitě v pondělí začala zkoumat žádost firmy Moderna o registraci jejího přípravku na trhu Evropské unie, tedy i v Česku.

Vakcína od Moderny je založena na stejné technologii jako očkovací látka od Pfizeru. Využívá mRNA, což je řetězec nukleové kyseliny (RNA) sloužící jako předpis pro výrobu bílkovin. Její molekuly jsou ve vakcíně uloženy do nanočástic, které je dostanou do buněk. V buňce se RNA uvolní a přinutí ji, aby vytvořila ochranné proteiny, které pak vyprovokují útok imunitního systému na koronavirus.

Mezi vakcínami Moderny a Pfizeru je však podstatný rozdíl. Zatímco očkovací látka Pfizeru se musí uchovávat při teplotě minus 70 stupňů, může se vakcína Moderny skladovat až sedm dní při teplotě dvou až osmi stupňů Celsia. V transportních vozech ani očkovacích centrech tak kvůli ní nemusí být žádné speciální mrazicí boxy.

Kdy bude 'stádo" imunní?

Přípravek Moderny označený mRNA-1273 je ve třetí závěrečné fázi klinické studie. Účastní se jí 30 tisíc dobrovolníků. Polovina z nich očkovací látku dostala, druhá polovina je kontrolní a dostala jen placebo. Onemocnění covidem-19 se zatím prokázalo u 95 účastníků studie. Jen pět z nich patří do očkované skupiny, zbylých 90 případů se prokázalo v kontrolní skupině.

Moderna z toho vypočítala účinnost svého přípravku na 94,5 procenta. Údaj se týká toho, do jaké míry dokáže vakcína zabránit propuknutí nemoci. Data, která by ukazovala, jak dokáže zabránit nákaze koronavirem, zatím společnost nepředstavila.

Pro úplnou imunizaci je v případě vakcíny firmy Moderna, obdobně jako u vakcíny od Pfizeru, zapotřebí dvou dávek. Moderna přiznává, že její vakcína může mít vedlejší účinky - únavu a bolest svalů.

Většina virologů předpokládá, že v případě vysoce nakažlivého koronaviru musí být 60 až 70 procent lidí vůči viru imunní, aby se zabránilo jeho šíření a lidstvo dosáhlo to, čemu se říká imunita stáda. To znamená, že budou muset být naočkovány miliardy lidí na celém světě.

Účinnost prověří až očkování

Americký Milkenův institut píše, že nyní je vyvíjeno 115 vakcín proti covidu-19. Jedna z nich vzniká v Česku ve spolupráci Státního zdravotního ústavu, Ústavu hematologie a IKEM.

Nejdále v testech dospěly a jako nejnadějnější se jeví vakcíny od Pfizeru, Moderny a také od britsko-švédského farmaceutického giganta AstraZeneca. Ve hře je také vakcína Sputnik V, která se začíná hromadně vyrábět v Rusku.

Evropská léková agentura posuzuje covidové vakcíny metodou rolling review, která umožňuje zrychlit registraci slibných látek. Farmaceutické společnosti dodávají data postupně a vakcíny jsou zkoumány ještě před koncem klinických studií.

Testy jsou důležité. Vzato do důsledku však bude možné účinnost vakcíny stanovit až poté, co jí bude očkována podstatná část populace. 

Zdroje:
ČTK, AP, CNN

Nejnovější články