Vakcína od Pfizeru na covid zabírá, může se dostat do Česka

9. 11. 2020 – 14:58 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Vakcína od Pfizeru na covid zabírá, může se dostat do Česka
Vakcína může být pověstnou stříbrnou kulkou proti covidu. Bude? | zdroj: Profimedia

Blíží se doba očkování proti covidu-19? Vakcína farmaceutické společnosti Pfizer dává naději. Má více než devadesátiprocentní účinnost a ještě letos může být schválena k použití.

Vakcína proti covidu-19, kterou vyvinula americká farmaceutická korporace Pfizer, vykazuje dobré výsledky. Je v pokročilém stádiu testů a má více než devadesátiprocentní účinnost. Pfizer o tom v pondělí informoval na svém webu.

Účinnost vyplývá z průběžné analýzy dat během testů očkovací látky (popsáno tady).

Vakcínu dostanou zranitelní a zdravotníci

Pfizer ve spolupráci s německou BioNTech SE jako první farmaceutické firmy doložily úspěšná data z rozsáhlé klinické studie vakcíny proti koronaviru. Společnost Pfizer na svém webu píše, že u vakcíny dosud neshledala žádné vážné vedlejší účinky a chystá se požádat o její schválení ke krizovému použití příští týden - poté co zkompletuje data 44 tisíc testovaných dobrovolníků, z nichž každý dostal dvě dávky vakcíny.

"Dnešek je skvělým dnem pro vědu a pro lidstvo... Jsme o krok blíže k tomu, abychom poskytli lidem na celém světě tolik potřebnou vakcínu, která pomůže ukončit pandemii," píše na webu Pfizeru výkonný ředitel společnosti Albert Bourla.

V režimu krizového použití je očkování omezeno pouze na ohrožené skupiny obyvatel a lékařský personál. Schválení vakcíny k běžnému (masovému) použití potrvá déle. Firma k němu musí předložit více dat.

Průběžná analýza však dává velkou šanci na úspěšné dokončení testů.

Pfizeru okamžitě blahopřál k úspěchu Joe Biden. Nově zvolený prezident se chystá založit expertní skupinu, která vypracuje strategii, jak šíření nákazy zpomalit. Její součástí má být plán na razantní zvýšení počtu testů a na distribuci očkovací látky.

Virologové ale brzdí nadšení. Upozorňují, že analýza Pfizeru je založena pouze na analýze reakcí 94 lidí infikovaných covidem.

Pfizer a BioNTech každopádně už uzavřely s vládou Bidenova předchůdce Donalda Trumpa smlouvu v hodnotě 1,95 miliardy dolarů na dodávku 100 milionů dávek vakcíny. Rovněž dosáhly dohod o dodávkách přípravku do Británie, Kanady, Japonska a - do Evropské unie.

To znamená, že vakcína by mohla být dodána také do Česka. Deník Bild píše, že  unie si smluvně zajistila 200 milionů dávek a možností rozšířit objednávku o dalších 100 milionů.

Farmaceutická firma se chystá ještě letos vyrobit 50 milionů dávek vakcíny, příští rok až 1,3 miliardy.

Problém s vakcínou Pfizeru však spočívá v tom, že se musí skladovat při teplotách -70 až -80 stupňů Celsia. Firma počítá s tím, že ji bude dodávat ve speciálních mrazicích boxech, což vakcinaci citelně prodraží.

Na lepší časy se blýská i v Oxfordu

Zpráva o účinnost vakcíny Pfizeru je nicméně povzbudivá a už druhá tohoto typu. Koncem října britsko-švédský farmaceutický gigant AstraZeneca oznámil že vakcína vyvinutá výzkumnými ústavy Oxfordské univerzity – Jennerovým institutem a Oxfordskou vakcinační skupinou – funguje, je "vysoce účinná a vyvolává silnou imunitní reakci u mladších i starších jedinců".

AstraZeneca na svém webu informuje, že už nasmlouvala kapacity po celém světě pro výrobu dvou miliard dávek vakcíny. Stovky milionů dávek chce distribuovat ještě letos.

Také tato vakcína se patrně objeví v Česku. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula odhadl, že první dodávka ve výši desetiny celkového množství dorazí do Česka v závěru roku. Očkovat by se mohlo začít už v lednu.

V první polovině roku 2021 by měly být očkovány zejména nejzranitelnější skupiny obyvatel a zdravotníci. 

Jak to funguje?

Při očkování se do těla vpraví neškodné množství oslabených nebo usmrcených virů, které nejsou schopny vyvolat chorobu. Organismus si kontaktem s viry vytvoří protilátky a v případě, že se s nimi opět setká, je připraveno jim vzdorovat. Onemocnění tak nepropukne buď vůbec, nebo jen v mírné formě.

Vakcína od Pfizeru však vypadá jinak. Využívá mRNA, což je řetězec nukleové kyseliny (RNA) sloužící jako předpis pro výrobu bílkovin. Její molekuly jsou ve vakcíně uloženy do nanočástic, které je dostanou do buněk. V buňce se RNA uvolní a přinutí ji, aby vytvořila ochranné proteiny, které pak vyprovokují útok imunitního systému na koronavirus.

Většina virologů předpokládá, že v případě vysoce nakažlivého koronaviru musí být 60 až 70 procent lidí vůči viru imunní, aby se zabránilo jeho šíření a lidstvo dosáhlo to, čemu se říká imunita stáda. To znamená, že budou muset být naočkovány miliardy lidí na celém světě.

Americký Milkenův institut píše, že nyní je vyvíjeno 115 vakcín proti covidu-19. Jedna z nich vzniká v Česku ve spolupráci Státního zdravotního ústavu, Ústavu hematologie a IKEM.

Na lidech je v současnosti testováno dvanáct vakcín. Šest z nich postoupilo do závěrečné fáze testů.

Testy jsou důležité. Vzato do důsledku však bude možné účinnost vakcíny stanovit až poté, co jí bude očkována podstatná část populace. 

Zdroje:
Reuters, astrazeneca.com, pfizer.com/

Nejnovější články