Do nejmenšího domku na světě se nevejde ani červ

7. 6. 2018 – 18:03 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Do nejmenšího domku na světě se nevejde ani červ
Domeček má rozměr pouhých 300x300 mikronů | zdroj: FEMTO-ST Institute

Na první pohled ten snímek může působit jako fotka menší chalupy skrze noční vidění. "Nejmenší dům na světě" je ale ve skutečnosti výtvorem o velikosti pouhých 300x300 mikronů. Vytvořily jej roboti operující v oboru optických nanotechnologií. Jedná se o doposud nejlepší ilustraci pokroku v konstrukci titěrných objektů – v praxi tak bude metoda sloužit k poněkud praktičtějším účelům, než ke stavbě domků pro mikroby.

Stále větší hlad po přenosu informací a rychlejších počítačích klade na aplikovanou vědu také nutnost stavět stále menší struktury. Pro tým z francouzského Femto-ST Institute v Besançonu to znamenalo potřebu vyvinout nanotovárnu schopnou průmyslové výroby titěrných výpočetních komponentů v doposud nepoznaném detailu.

Aby svůj (pro většinu lidí) poněkud vágní záměr demonstrovali na čemsi "hmatatelnějším", nechali svou montážní linku sestavit miniaturní domek o rozměrech odpovídajících zhruba šesti vedle sebe položeným lidským vlasům.

Nejmenší montážní linka na světě

Konstrukci sestavili s pomocí systému ve vakuové komoře – vzhledem k charakteru místa stavby si proto museli vystačit s precizně operujícími, dálkově ovládanými roboty μRobotex. Ti využívají k ohlodávání oxidu křemičitého svazek iontů a systému vstřikování plynu. První zařízení slouží především k sochařině, druhé pak k manipulaci s výslednými předměty. Jednotlivé kousky domku nakonec Francouzi poskládali na sebe.

"Poprvé jsme byli schopni realizovat vzorování a sestavování s přesností méně než dva nanometry. To je pro robotiku a optickou komunitu jako takovou velmi důležitý výsledek," sdělil ke studii Jean-Yves Rauch. 

 

Pro další podobná videa nás sleduje na našem Facebooku.

K čemu však v reálu podobný výzkum bude? Nejspíše nepřekvapí, že miniaturní nemovitosti budou na seznamu aplikací až na posledním místě. Nanodomek je totiž daleko významnější jako demonstrace záměru konstruovat struktury na zakončení optických kabelů. Podobné úpravy by mohly například zpomalovat průchod fotonů tak, aby neměly počítače takový problém se zpracováním přicházejících dat jako dnes.

Evoluce, nikoliv revoluce

Nicméně podobný výzkum není jediný svého druhu, taktéž deklarovaná revoluční přesnost francouzské studie je poněkud nafouklá. Obdobné systémy ostatně vyrábí i některé české firmy.

Metoda navíc stále vyžaduje pozornost lidí – v tomto případě dvojice inženýrů u elektronových mikroskopů a sady počítačů. Stále více úkonů celého procesu je však automatizovaných. Cílem je do budoucna nechat na robotech celý proces. Spíše než o revoluci tak jde o postupnou evoluci a rafinování produkčního procesu.

Francouzský tým přitom doufá, že se v budoucnu nabízí ještě preciznější sochařina. Zaměří se nyní proto na snahu vytvořit ještě menší konstrukce a upevnit je na uhlíkových nanotrubičkách. Jejich průměry budou činit pouze 20 až 100 mikronů, tedy v nejmenší škále o řád méně, než kolik činí nynější domek.

Informace publikoval server Science Daily.

Nejnovější články