Doplňky stravy s omega-3 potlačují agresivitu, potvrzuje metaanalýza

9. 10. 2024 – 11:12 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Doplňky stravy s omega-3 potlačují agresivitu, potvrzuje metaanalýza
Máte práce nad hlavu? Vypněte mobil a zavřete e-mailového klienta, snižují vaše IQ | zdroj: Evil Erin

Nejsou však zlatou kulkou na agresivní chování ani trestnou činnost.

Máte problém se vznětlivostí? Hoďte se do klidu a vyzkoušejte omega-3, vzkazují američtí vědci. V nové metastudii publikované v časopisu Aggression and Violent Behavior potvrdili, že doplňky stravy s těmito mastnými kyselinami krotí agresivitu.

Vliv nenasycených mastných kyselin omega-3 na lidské zdraví je naprosto zásadní a náš organismus tento zdravý tuk nezbytně potřebuje. Reguluje tvorbu hormonů, srážlivost krve, snížení krevního tlaku, zdraví cévního systému a srdeční aktivitu.

Má pozitivní dopad na naši psychickou i fyzickou pohodu. Jelikož duševní nepohoda a agresivní či asociální chování mohou mít kořeny i v nedostatečné výživě, vědci již zkoumali omega-3 jako možnou prevenci proti schizofrenii a dalším nemocem a poruchám.

To, co jíme, ovlivňuje chemii v našem mozku. S tímto vědomím v minulosti menší studie zkoumaly účinky omega-3 na vznětlivost. Tým z Pensylvánské univerzity v USA teď shrnul dosavadní poznatky ve své metaanalýze, píše web ScienceAlert.

Badatelé se podívali na 29 randomizovaných kontrolovaných prací z let 1996 až 2024 s účastí celkem 3 918 mužů a žen různých věkových kategorií (včetně dětí), zdravých jedinců i těch s různými diagnózami a s odlišným dávkováním omega-3.

Lék na agresi neexistuje

Všechny analyzované studie zaznamenaly mírný, avšak znatelný krátkodobý účinek mastných kyselin na vznětlivost. Projevil se až 28procentním snížením agresivního chování u účastníků bez ohledu na pohlaví, věk nebo nemoci.

Kromě potvrzení výsledků starších studií ve větším měřítku odborníci zjistili účinky omega-3 na reaktivní i proaktivní agresi, kolem čehož dosud panovala nejistota. V prvním případě hovoříme o agresi vyprovokované a v druhém o plánované.

„Myslím, že nastal čas zavést suplementaci omega-3 ke snížení agrese bez ohledu na to, jestli hovoříme o komunitě, klinikách nebo systému trestního soudnictví,“ prohlásil již začátkem letošního roku neurokriminolog Adrian Raine.

Rodiče zápasící s agresivním dítětem by podle něj přinejmenším měly vědět, že kromě jakékoli léčby mohou pomoci alespoň dvě ryby týdně nebo doplňky stravy s omega-3 a rybím tukem, mínil odborník. Autoři metaanalýzy jsou ale opatrní.

Myslí si, že omega-3 snižují agresivitu díky potlačení zánětlivosti a udržováním v chodu určitých mozkových procesů. Mají ale stále mnoho nezodpovězených otázek. Hlavně si nelze, jak upozornili, myslet, že omega-3 potlačí kriminalitu nebo že vyléčí agresivitu.

Zdroje:
ScienceAlert

Nejnovější články