Hedy, hvězda skandálního filmu, která stála u zrodu mobilní komunikace

27. 12. 2020 – 17:59 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Hedy, hvězda skandálního filmu, která stála u zrodu mobilní komunikace
Svůdná femme fatale ve špionážním filmu Soudruh X. | zdroj: hedylamarr.org

Mobily a wi-fi sítě dělají lockdown, který se do Česka v neděli vrátil, aspoň trochu snesitelný. Patří se za ně poděkovat zástupu vynálezců a inovátorů. A také ženě-vynálezkyni, která jako herečka ohromila svět na stříbrném plátně.

Před osmaosmdesáti lety šokovala svou nahotou ve filmu českého režiséra Gustava Machatého Extase. Na rodačku z Vídně Hedy Lamarrovou, rodným jménem Hedy Kieslerovou, vzpomínáme především jako na krásku z raných časů kinematografie. Ve třicátých letech byla označována za nejkrásnější ženu světa. Podle její tváře byla vytvořena Sněhurka v kresleném filmu Walta Disneyho.

Hedy bychom ale měli uctívat zejména za zásluhy na poli bezdrátové komunikace.

Když jako mladá dívka, provdaná už v devatenácti za zbrojaře Friedricha Mandla, svého manžela doprovázela na obchodních a vojenských jednáních. Dávala tam přitom větší pozor, než si zúčastnění pánové mysleli.

436719-hedy-lamarr-500x468 uu Hedy ve snímku režiséra Gustava Machatého Extase. | zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

Despotickému Mandlovi utekla v převlečení za služku do Francie a potom do Spojených států, kde nastoupila hereckou kariéru, která ji dovedla do Hollywoodu. Ve volném čase ale uplatňovala zájem o techniku a ten ji časem svedl dohromady s avantgardním skladatelem Georgem Antheilem.

Společně za druhé světové války vymysleli originální řešení, jak zabránit německým lodím odposlouchávat a rušit torpéda, u kterých americké námořnictvo testovalo navádění pomocí rádiových signálů. Hedy už dříve napadlo, že s odposlechem i rušením by bylo možné se vypořádat nepravidelnou proměnou frekvencí.

Společně s Antheilem si v roce 1942 dali patentovat postup FHSS (Frequency-hopping-spread-spectrum), který pomocí děrné pásky v krátkých intervalech přelaďoval vysílač i přijímač (viz schéma).

436720-fhss-653x501u zdroj: tisková zpráva

Svůj vynález dala dvojice bezplatně k využití americkému námořnictvu. Námořnictvo ho ale odmítlo jako nepraktický. Poté, co koncem padesátých let vypršela platnost patentu, využila ho americká elektrotechnická firma Sylvania Electronic Systems Division a rozvinula jej za použití modernějších tranzistorů pro informační systém armády (viz schéma).

436721-fhss-653x591uu zdroj: tisková zpráva

Dnes na původním nápadu této dvojice stojí v podstatě veškerá moderní komunikace, od GPS satelitů a mobilních telefonů až po wi-fi sítě, přes které patrně čtete tento článek.

------------------------------------------------

Hedy Lamarrová, dnes v Americe přezdívaná Lady Bluetooth byla mimořádně technicky nadaná. Nevymyslela jen systém pro komunikaci, ale i rozpustné šumivé tablety, svítící obojky pro psy, anebo krabici, ze které se dají postupně vytahovat papírové kapesníky.

Zdroje:

Nejnovější články