Hlavy vzhůru! Z nebe padají meteory (živý přenos TADY)

21. 4. 2020 – 8:58 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Hlavy vzhůru! Z nebe padají meteory (živý přenos TADY)
Dvojice pod oblohou, kterou protíná meteor z roje Lyridy | zdroj: Profimedia

Pokud jste zážitkový typ, nenechte si ujít jedinečnou podívanou - oblohu prozářenou meteorickým rojem Lyridy.

Padá hvězda, něco si přej! Kdo by tuhle průpovídku neznal.

Na středu po půlnoci 22. dubna si můžete připravit přehršel přání, protože bude přehršel hvězd.

Jistě, ve skutečnosti to nebudou hvězdy, ale meteory z roje Lyridy. Tím si však jedinečný zážitek nemusíte kazit.

Předpokladem, abyste jej mohli vychutnat, je samosebou nejít spát, anebo vstát už krátce po půlnoci a najít si pozorovací místo co nejmíň znečištěné světelným smogem.

Pokud se vám to nepodaří, můžete sledovat přímý přenos z této vesmírné podívané - TADY. (Přímý přenos ukončen.)

Meteorický rok Lyridy, který můžete pozorovat, je pojmenovaný podle souhvězdí Lyry, ze kterého, nahlíženo ze Země, se meteory rozlétají po obloze.

Lyridy přilétají k naší planetě rok co rok od 19. do 25. dubna. Letos poskytnou nejlepší podívanou ve středu nad ránem 22. dubna, kdy spolu s meteorickým rojem začne na oblohu vystupovat Mléčná dráha.

Měsíc bude v té chvíli ve fázi nov, což je opak úplňku, takže meteory budete moci pozorovat na temném pozadí. Vyhlídku vám přitom nebudou kazit mraky. Meteorologové předpovídají jasnou oblohu.

Radiant, místo, odkud vylétají meteroidy, tělesa o velikosti milimetrů až několik metrů, je severovýchodně od nejjasnější hvězdy Lyry jménem Vega. Před svítáním stojí vysoko na obloze. 

Lyrids a Radiant, místo, odkud meteoroidy vylétají, bude severovýchodně od nejjasnější hvězdy Lyry jménem Vega | zdroj: astro.cz

Ve středu nad ránem budete vidět 15 až 20 meteorů za hodinu.

Pravda, to není kdovíjak vysoké číslo. Roj Perseidy překračuje četností stovku meteorů za hodinu. Jenže mezi Lyridy se zase vyskytují mimořádně jasné meteory – bolidy, které noční oblohu dokážou rozsvítit.

Světlo je vlastně vyzářená energie plynů v ovzduší Země. Mají je na svědomí právě meteory – jevy v atmosféře způsobené průletem prachových částí meteoroidů, které svou pohybovou energii předají atomům plynů, a ty se jí zbaví formou fotonů.

Větší tělesa někdy průlet atmosférou přečkají a dopadnou na Zemi. Říká s jim meteority.

A pro úplnost: Zdrojem prachu u Lyrid je mateřská kometa Lyrid C/1861 G1 (Thatcher) objevená, jak naznačuje její název, v roce 1861.

To je vše. Zbývá popřát pěknou podívanou! A ať se vám, drazí romantici, splní všechna přání!

Zdroje:
https://solarsystem.nasa.gov/asteroids-comets-and-meteors/meteors-and-meteorites/lyrids/in-depth/, https://www.astro.cz/clanky/ukazy/v-roce-2020-nas-cekaji-pozoruhodne-i-nesmirne-vzacne-nebeske-ukazy.html

Nejnovější články