Hlubinná ryba, která spolkla žraloka, ohromila oceánografy

12. 12. 2020 – 8:26 | Příroda | ave | Diskuze:

Hlubinná ryba, která spolkla žraloka, ohromila oceánografy
Mnohopilák se žralokem v tlamě. | zdroj: NOAA

Video z mořského dna zaznamenalo, jak hlubinná ryba polyká žraloka.

Sežrat a nebýt sežrán. Tímto pravidlem se řídí podmořský život, jehož drsnou epizodu zachytilo video amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru. Žralok se na něm stává kořistí jiného predátora.

Oceánografové pořídili video náhodou při průzkumu mořského dna u pobřeží jižní Karolíny pomocí podmořských dálkově ovládaných plavidel. Při pátrání po vraku lodi v hloubce 450 metrů zaměřili badatelé kamery a reflektory ponorky na mršinu dva a půl metru dlouhého mečouna, která ležela na dně. Její tělo trhali žraloci druhu Squalus clarkae.

Připlul se nažrat a byl sežrán

Na scéně se zničehonic objevil také mnohopilák (kanic) americký (Polyprion americanus). Jak později vyšlo najevo, nepřiplul tam, aby si urval svůj díl kořisti z mečouna. Měl chuť na čerstvé maso.

Mnohopilák se ukryl pod průzkumným plavidlem. Když se k němu jeden ze žraloků přiblížil, vyrazil a polkl ho. Se zmítajícím se ocasem ryby v tlamě potom nenápadně odplul od ostatních žraloků a ze záběrů reflektorů a kamer.

zdroj: YouTube

Pro vědce je zajímavé zjištění, že mnohopilák se může živit nejen korýši a hlavonožci, ale také žraloky, ačkoli v tomto případě ulovil zástupce jednoho z nejmenších druhů tohoto predátora – žralok Squalus clarkae dorůstá délky kolem sedmdesáti centimetrů. Samotný mnohopilák může měřit až dva metry a vážit víc než metrák. Oceánografové, jak naznačují jejich komentáře ve videu, však byli útokem na žraloka ohromeni.

Záběry na hlubinný svět, který nám zůstává většinou skrytý, dokazují, že život v oceánech je drsný.

Zdroje:
Science Alert

Nejnovější články