Island může být špičkou potopeného kontinentu Islandie

14. 7. 2021 – 18:50 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Island může být špičkou potopeného kontinentu Islandie
Vlna lávy tryskající z islandské sopky Holuhrau. | zdroj: Profimedia

Nová hypotéza vysvětluje záhady spojené s existencí Islandu. Pokud se potvrdí, může mít dalekosáhlé politické důsledky.

Sopečný ostrov Island je špičkou potopeného kontinentu, tvrdí geologové.

Pojmenovali ho Islandie.

Hypotéza, která zavání revolucí

Mezinárodní tým vědců vedený Gillian Foulgerovou, emeritní profesorkou geofyziky na Durhamské univerzitě, analyzoval geologii oblasti mezi Grónskem a Evropou. Přitom dospěl k závěru, že v této oblasti se kdysi rozkládal kontinent, který zabíral plochu 600 tisíc kilometrů čtverečních. Kdyby se do ní započítaly také oblasti na západ od Británie, celková rozloha by dosáhla až milionu kilometrů čtverečních.

profimedia-0499537329 Mapa potopeného kontinentu, kterou sestavili geologové. Táhl se od Evropy až ke Grónsku. | zdroj: Profimedia

Pokud by se existenci Islandie podařilo prokázat, znamenalo by to, že se superkontinent Pangea před 50 miliony let nerozpadl tak, jak dosud vědci předpokládali.

Islandie by také nabourala teorie o tom, jak vznikl Island. Dosud se předpokládalo, že „vyrostl“ před 25 miliony let během výlevů lávy na dno Atlantiku. A pozměnil by představy, jak se utvářela část kontinentální i oceánské zemské kůry.

Novou revoluční teorii představili její autoři během setkání expertů na Durhamské univerzitě. Je jí také věnována část knihy In the Footsteps of Warren B. Hamilton: New Ideas in Earth Science (Po stopách Warrena B. Hamiltona: Nové myšlenky ve vědě o Zemi) vydané koncem června.

Kůra, na které můžete stavět

Kdoví. Pro geology byl však Island vždy záhadou. Dosud totiž převládala teorie, že stojí na oceánské kůře. Tuto teorii se však nikdy nepodařilo potvrdit geologickými údaji.

Kůra pod Islandem je na některých místech tlustá až 40 kilometrů. To je sedmkrát víc, než je při oceánské kůře obvyklé a vědci pro to nemají vysvětlení.

Autoři nové hypotézy však upozorňují, že, kdyby pod Islandem byla kůra kontinentální, byla by taková tloušťka přirozená. 

Právě to přivedlo experty kolem Gillian Foulgerové k myšlence, že se pod Islandem nachází obrovský, dosud před zraky vědců ukrytý, kontinent. Na téhle kůře postavili hypotézu.

„Když jsme však zvážili možnost, že tato tlustá kůra je kontinentální, naše data najednou dávala smysl, zapadala do sebe. To nás vedlo k přesvědčení, že pod hladinou je skrytý kontinent,“ cituje web Durhamské univerzity profesora Foulgera.

Překreslíme mapy?

Foulger upozorňuje, že zbývá udělat spoustu práce, aby se hypotéza potvrdila – průzkumné vrty, seizmické testy… a to vše bude stát hromadu peněz. Vědec je však přesvědčen, že se vše podaří dotáhnout do konce a hypotéza bude potvrzena.

Pokud se do historických map zakreslí Islandie, bude to však mít právní a politické důsledky. Úmluva OSN o mořském právu uděluje pobřežním státům výlučná práva na suroviny přilehlého mořského dna, pokud je ponořeným prodloužením kontinentální pevniny.

Island by tedy mohl zbohatnout o zdroje ropy a zemního plynu, které se v oblastí nachází.

Zdroje:
In the Footsteps of Warren B. Hamilton: New Ideas in Earth Science

Nejnovější články