Jak je to doopravdy se zmrzlou žábou z Aljašky

9. 3. 2015 – 14:30 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Jak je to doopravdy se zmrzlou žábou z Aljašky
Zmrzlé aljašské žáby nejsou tím, kým se zdají být | zdroj: tisková zpráva

Za okny se nám vrací jaro a spolu s ním se objevují nejenom první sněženky, ale také každoroční kolečko zpráv o žábě, která se na Aljašce probouzí ze zimního spánku. Fotografie, která tyto zprávy doprovází, mluví za vše.

Ve skutečnosti je ale prolhaná až za ušima. Kouzelný snímek je doprovázen tvrzením, že jde o údajnou „aljašskou stromovou žábu“, která během zimy dokonale hibernuje: zastaví se jí srdce a žába kompletně zamrzne.

S příchodem jara se pak celý proces obrátí a voilà, máme tu čipernou žábu, jako by se doslova nechumelilo. Jenže pravda je daleko prozaičtější. Stačí prolistovat atlasy zvířat a zjistíte, že žádná aljašská stromová žába neexistuje.

Potvůrka na snímku je ve skutečnosti obyčejná zahradní dekorace, dozdobená námrazou. Pokud vás ale tohle zjištění zklamalo, nevěšte hlavu! Něco pravdy se v sezónním podvodu přecejen ukrývá.

Joshua Mayer Žádná zahradní dekorace, ale skutečný aljašský otužilec | zdroj: Joshua Mayer

V Severní Americe, včetně Aljašky, totiž můžete narazit na skokana lesního. A ten nemá do vybájené stromové žáby daleko. V žilách mu totiž kolují tzv. kryoprotektory, roztoky, díky kterým jeho tkáně snesou teploty hluboku pod bodem mrazu.

Skokan tak dokáže na celé dny zamrznout na místě za velmi podobných podmínek, jaké byly přisuzovány zahradní ozdobě. Takže až k vám příště doputuje roztomilá fotka smyšlené žáby, vzpomeňte si na skokana, pro kterého je přečkávání mrazů tvrdá realita!

Zdroje:

Nejnovější články