Jak udělat z letištních kontrol procházku růžovou zahradou

5. 11. 2014 – 20:00 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Jak udělat z letištních kontrol procházku růžovou zahradou
Na mezinárodních letištích bývají přísné kontroly všechno, jenom ne důvod k úsměvu | zdroj: Profimedia

Když se řekne létání a květiny, možná vás napadnou květináče z Létajícího Čestmíra. Takovou konkurenci by letecké společnosti asi neocenily, ale co by ocenit mohly, to jsou bezpečnostní kontroly, zajištěné geneticky upravenými rostlinami.

No řekněte si: nebylo by příjemnější se namísto zdlouhavého přešlapování ve frontách na rentgen prostě jen projít zahradou plnou květin? Přesně něco takového prosazuje bioložka June Medfordová. Rostliny jsou totiž obecně až stokrát citlivější na přítomnost cizích látek, než čenich policejního psa.

Stačilo by tedy vyšlechtit odrůdy reagující na konkrétní nebezpečné látky a pak je vysázet do zahrad, kterými by pasažéři bez zdržování procházeli. Pokud by rostlina zachytila například stopy nelegální drogy, změnila by nepatrně barvu – lidské oko by tak drobnou změnu nevidělo, ale speciální kamera ano.

Profimedia zdroj: Profimedia

V čem je chyták? Proč už letištní rentgeny dávno neskončily na smetišti a jejich obsluha na úřadu práce? Genetická úprava rostlin je zdlouhavý proces a dopracovat se k variantám, na které by se dalo v rizikovém provozu spolehnout, vyžaduje trpělivost.

Ta schází především pochybovačům, kteří považují nápad americké bioložky za bláhový. Jejímu týmu se nicméně už v minulosti podařilo vyšlechtit rostlinu, rozpoznávající přítomnost trhaviny TNT, a tento úspěch inspiroval současný výzkum. Jaké přinese plody? To se uvidí podle sazenic!

Zdroje:

Nejnovější články