Jak vznikla úchvatná krystalová jeskyně v Andalusii

28. 10. 2019 – 15:58 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Jak vznikla úchvatná krystalová jeskyně v Andalusii
Geoložka Milagros Carreterová v jeskyni u andaluského městečka Pulpí vyplněné krystaly minerálů | zdroj: Profimedia

Vědci objasnili vznik jeskyně Pulpí, která skýtá jedinečný pohled na scenérii minerálů.

Opuštěný stříbrný důl na okraji španělského městečka Pulpí v Andalusii ukrývá v hloubce padesáti metrů geodu – velkou dutinu v hornině vyplněnou krystaly minerálů. Je největší v Evropě a mineralogové ji objevili teprve před dvaceti lety.

Krystalům selenitu (odrůda sádrovce) které ji vyplňují, se říká měsíční nebo andělský kámen a první setkání se s těmito krystaly je až snovým zážitkem. Připomínají dračí zuby.

Jak rostl sádrovec

Tým španělských geologů nedávno určil, jak a kdy tento úchvatný přírodní jev vznikl.

mapa pulpi Místo, kde naleznete unikátní krystalovou jeskyni | zdroj: Google Maps

Vedoucí studie, odborník na krystalografii Juan Manuel García-Ruiz z Univerzity v Granadě, rekonstruoval geologickou historii geody v Pulpí. Se svým týmem analyzoval vzorky z minerálního prostředí a podrobně zmapoval geologické struktury dolu, který obklopuje krystalickou komoru.

Základem pro vznik geod byly unikající plyny, které vytvořily v chladnoucích horninách bubliny. Horniny potom vyplnily minerální roztoky. V některých případech byl tlak, teploty a další vlivy v takové rovnováze, že pak vznikly geody.

Podle vědců rostly krystaly sádrovce v Pulpí v důsledku nepřetržitého přísunu soli. Tento proces poháněl rozpouštějící se anhydrit, což je bezvodá forma síranu vápenatého.

Krystaly vznikly po vysušení Středozemního moře, které nastalo před 5,6 miliony let. Při prudkém vypařování vodní masy vznikaly tlusté vrstvy odpařené soli s dalšími i vápenatými sloučeninami.

zdroj: YouTube

"Krystaly jsou s největší pravděpodobností mladší než dva miliony let a starší než šedesát tisíc let," řekl García-Ruiz. Tomu odpovídá věk uhličitanové vrstvy jednoho ze sádrovců. 

Tento čas se ještě badatelé pokusí určit přesněji.  

Otevřeno pro turisty

Jako turisté však můžete geodu v Andalusii prozkoumat sami. Španělé prostor s krystaly loni otevřeli turistům.

Jeskyně v Pulpí je největší scenérií tohoto typu přístupnou veřejnosti. Největší geoda se nachází v jeskyni Naica v Mexiku, v hloubce 200 metrů. Může se pochlubit největšími a nejčistšími krystaly sádrovce na světě. Veřejnosti ale přístupná není.

Studie byla publikována v časopise Geology

Nejnovější články