Podzemní 'sumečci přísavky' se pasou i na kolmých stěnách jeskyní

5. 8. 2015 – 19:45 | Příroda | Jan Toman | Diskuze:

Podzemní 'sumečci přísavky' se pasou i na kolmých stěnách jeskyní
Sumeček přísavka. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Každý, kdo někdy choval sumečky, ví, že se jedná o nebývale charakterní stvoření. Na rozdíl od většiny ostatních akvarijních ryb jsou velmi aktivní, a pokud to usoudí za vhodné, klidně vás při krmení pocákají přímo do obličeje. Jindy si zase usmyslí, že se jim v akváriu už nelíbí, vyskočí ven a začnou si hledat nový domov – což v našich podmínkách téměř bez výjimky skončí jejich úplným vysušením. "Sumečci přísavky" rodu Ancistrus jsou ale přeci jen o něco klidnější. V tichosti se živí spásáním nárostů řas na stěnách akvárií, kamenech a kořenech, kde se přidržují svou ústní přísavkou.

Jaké ale bylo překvapení amerických a ekvádorských speleologů, když narazili v jeskyním komplexu v podhůří ekvádorských And na zástupce příbuzného druhu Chaetostoma microps mimo vodu, jak šplhají na téměř kolmé stěny!

Už dlouhou dobu je známo, že se někteří sumečci občas vydávají při honbě za potravou nebo při vyhledávání nového domova i mimo čistě vodní prostředí – šplhají po vlhkých kamenech či na vrcholy vodopádů a peřejí.

Takové chování ale nikdy nebylo pozorováno u tohoto druhu, natož v podzemních prostorách.

Pravda, po stěně sice stále stéká voda a sumečci tak nejsou úplně na suchu, pořád jde ale spíše o suchozemské než vodní prostředí.

A proč to dělají? Nelze vyloučit, že se pokoušejí dostat proti proudu do jiných jeskyní či vylézt na povrch. Do podzemí se také mohli dostat pouhou náhodou, například při hledání samic, a teď tam sotva přežívají.

Asi nejzajímavější možností ovšem je, že jsme se stali svědky vzniku nového druhu. Sumečci by se v podzemí totiž mohli živit místo řas, které tam kvůli nedostatku slunečního světla samozřejmě nerostou, například nárosty bakterií, kterých je tam naopak dostatek.

Zároveň tam nehrozí riziko vyschnutí a chráněni jsou i před případnými predátory. Více ukáže až budoucí výzkum, ale ať je to jakkoli, podzemní prostory pro nás očividně mají schované ještě nejedno překvapení.

zdroj: YouTube

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články