Jedinečný snímek nově zrozených hvězd. Teleskop pronikl do jejich porodnice

13. 7. 2023 – 23:30 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Jedinečný snímek nově zrozených hvězd. Teleskop pronikl do jejich porodnice
Snímek mračna Rho Ophiuchi, kde se rodí nové hvězdy. Pořídil ho Vesmírný teleskop Jamese Webba. | zdroj: kredit-NASA/ESA/CSA

Odhaleny třpytivé hvězdy v hustém prachu jejich porodnice.

Vesmírný teleskop Jamese Webba pořídil úchvatný snímek rodících se hvězd uprostřed červených, žlutých a bílých oblaků prachu a plynu.

Na fotografii, kterou tento týden na svém webu představila americká vesmírná agentura NASA, vidíte pět desítek novorozených hvězd s hmotností menší nebo podobnou Slunci v mračnu Rho Ophiuchi, vzdáleném od Země kolem 390 světelných let.

Úchvatná oblast se nachází na rozhraní souhvězdí Štíra a Hadonoše. Je to nám nejbližší místo kde se rodí hvězdy.

profimedia-0788679898 Kompletní snímek Rho Ophiuchi. | zdroj: kredit-NASA/ESA/CSA

Nový snímek přirovnal ředitel americké vesmírné agentury NASA Bill Nelson k „impresionistickému mistrovskému dílu“.

Na snímku vynikají schopnosti Webbova teleskopu, který má za sebou první rok činnosti. Jeho infračervené vidění zaznamenává dlouhé vlnové délky světla hvězd šířící se skrz prachová mračna a ukazuje nám pohled, který by jinak lidské oko nikdy nespatřilo.

Nejtmavší oblasti na snímku jsou v místech, kde hustý prach obklopuje formující se protohvězdy, píše se na webu NASA. Červená barva ukazuje výtrysky vodíku, které vznikají, když zrozená hvězda prorazí svou obálku tvořenou kosmickým prachem.

Hvězdy se rodí z hustých shluků prachu a plynu, které nahromadí dostatek hmoty, aby v jádře vznikl tlak a teplo potřebné k zažehnutí termojaderné fúze.

„Naše vlastní Slunce prošlo podobnou fází před velmi dlouhou dobou a díky technologii teleskopu teď můžeme vidět začátek příběhu jiných hvězd,“ říká na webu NASA Klaus Pontoppidan, který se podílel na vývoji Webbova teleskopu.

Nový snímek umožní astronomům detailně prozkoumat počáteční období životního cyklu hvězdy.

Zdroje:

Nejnovější články