Kamery mohou poslouchat i bez mikrofonu

5. 8. 2014 – 16:45 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Kamery mohou poslouchat i bez mikrofonu
Z pytlíku chipsů se může vyklubat práskač | zdroj: YouTube

Odposlech zvuku snímáním vibrací, které zvuk způsobuje, není žádnou novinkou. Pracují s ním laserové mikrofony, které patří do špionážního arzenálu už celá desetiletí. Nový vynález je ale možná pošle do důchodu.

Zdá se to jako bláznivý nápad: namířit kameru bez mikrofonu třeba na pytlík chipsů za oknem místnosti, kde běží zvuková ukázka, kterou chceme zachytit. Jenže tým výzkumníků z Massachusettského technologického institutu přišel s metodou, jak z obrazového záznamu získat poměrně věrnou reprodukci kýženého zvuku.

Pravda, potřebovali k tomu kameru vysokorychlostní, tzn. schopnou snímat tisíce snímků za sekundu, ale použitelných výsledků dosáhli využitím přirozeného pohybového zkreslení (tzv. efekt „rolling shutter“) i se zcela obyčejnými přístroji. Klíčové je zachycení rozdílů, které oko nedokáže rozlišit, ale kamera už ano – respektive ho ze záběrů rozliší rafinované algoritmy.

Ty pracují i s těmi nejtitěrnějšími posuny v barvách mezi jednotlivými snímky, ze kterých pak odvodí chvění sledovaného objektu. A jak je k dispozici chvění, je k dispozici křivka, použitelná k rekonstrukci zvuku.

zdroj: YouTube

Protože se pohybujeme v oblasti, která úzce zajímá tajné služby, lze předpokládat, že zatímco tým z MIT si připíše oficiální prvenství, ve skutečnosti už je podobná technologie v čilém provozu špionážních služeb. Uplatnění by však mohla nalézt i jinde než při šmírování: například detektivové by s její pomocí mohli získat zvuk z obrazu bezpečnostní kamery, pokud by disponovala dostatečným rozlišením.

Technika, kterou by člověk čekal spíš v bondovkách nebo seriálu CSI, tak získává zcela reálné obrysy. Sami tvůrci si ale dovedou představit i obrácené využití – různé objekty reagují na zvuk po svém a prozrazují tak lecos o své struktuře. Proto bude zajímavé sledovat, kam se aplikace celého nápadu vyvine. A dávat si pozor, jestli pytlíku chipsů nesvěřujete nějaká hluboká tajemství...

Zdroje:

Nejnovější články