Kermit existuje! V Kostarice byla objevena žába, připomínající legendárního maňáska

5. 5. 2015 – 17:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Kermit existuje! V Kostarice byla objevena žába, připomínající legendárního maňáska
Jestlipak si nechá zpětně proplatit práva na svou podobu? | zdroj: Brian Kubicki

Jakkoli u nás nikdy Mupeti nedosáhli takové popularity, jakou si už celá desetiletí užívají v západních zemích, Kermita zná jistě každý. A jak se ukázalo, sympatický žabák, který se objevuje i v u nás vysílaném výukovém pásmu Sezame, otevři se, má v přírodě dvojníka!

Tím je nedávno objevená žába z čeledi Centrolenidae, kterým se v angličtině přezdívá „skleněné žáby“ a česky jim říkáme rosněnky. Mají totiž průhledná bříška a to dokonce do takové míry, že jim bývají vidět orgány.

Brian Kubicki zdroj: Brian Kubicki

Kermitovo dvojče dostalo latinské jméno Hyalinobatrachium dianae aneb „Dianina rosněnka s odhaleným srdcem“. Kdo je Diana? Matka jednoho ze tří objevitelů, Briana Kubickiho.

Toho prý podobnost s Kermitem vůbec nenapadla, ale zpětně je rád, že zaručila žabce, obývající deštné lesy podél karibského pobřeží, světový věhlas. Jak sám zdůrazňuje, jde pouze o jednoho z mnoha úžasných obojživelníků, které jsou v Kostarice k potkání.

A sám Kermit? Ten byl po prvotním šoku také nadšený.

Fernando de Sousa zdroj: Fernando de Sousa

Své „kolegyni“ dokonce poradil, aby si pro případnou kariéru zkrátila jméno: podle zkušeného televizního i filmového harcovníka snadněji prorazí jako Kermina Kardashian.

Zdroje:

Nejnovější články