Klimatičtí aktivisté posprejovali Stonehenge oranžovou barvou

20. 6. 2024 – 9:49 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Klimatičtí aktivisté posprejovali Stonehenge oranžovou barvou
Část Stonehenge při západu slunce. | zdroj: Profimedia

Použili naštěstí jen kukuřičnou mouku.

Dvojice aktivistů z hnutí Just Stop Oil ve středu 19. června posprejovala oranžovým práškem britský monument Stonehenge. Protestovala tak proti udělování nových licencí pro těžbu fosilních paliv. Památka by neměla být trvale poškozena.

Policie včera pro podezření z poškození historické památky zatkla studentku z Oxfordské univerzity Niamh Lynchovou (21 let) a Rajana Naidua (73 let) z Birminghamu. Dvojice postříkala Stonehenge oranžovou barvou.

Klimatičtí aktivisté z hnutí Just Stop Oil podle televize CNN vyběhli ke kamenům a začali na ně stříkat kukuřičnou mouku. Chtěli tak dát najevo nesouhlas s udělováním nových licencí pro těžbu fosilních paliv britskou vládou.

Několik lidí se je snažilo od památky odtáhnout, ale marně. Aktivistům se podařilo obarvit několik kamenů. Kurátoři v současnosti vyšetřují rozsah vzniklých škod, podle aktivistů ale prášek brzy smyje déšť, píše server BBC News.

„Protestující požadovali, aby vláda podepsala právně závaznou smlouvu o postupném vyřazení fosilních paliv do roku 2030,“ napsala skupina na sociální síti X (dříve Twitter). K akci došlo i přesto, že si je hnutí svým úspěchem jisté.

Začíná letní slunovrat

„Všichni jsme si jistí tím, že se nám to podaří. Potenciální nastupující britská vláda se už zavázala, že uzákoní původní požadavek organizace Just Stop Oil: žádná nová ropa a plyn,“ napsala tisková mluvčí hnutí.

Just Stop Oil je považována za extremistickou organizaci. Ve Spojeném království působí od roku 2022, přičemž na sebe stihla upozornit blokováním dopravy a vandalismem. Soud loňský rok poslal historicky poprvé dva její aktivisty za mříže.

Stonehenge je nejznámějším evropským pravěkým monumentem. „Stonehenge je místo světového dědictví, starověká památka a mnozí ho považují za posvátný,“ napsala nezisková organizace English Heritage před oslavami letního slunovratu.

Dnes se kolem Stonehenge sejdou tisíce lidí, kteří dostanou jedinečnou příležitost dotknout se magických kamenů a zatančit si mezi nimi. Právě proto si klimatičtí aktivisté vybrali k upozornění na své cíle právě tuto památku.

Studie v časopise Science nedávno upozornila na zbytečnost udělování nových licencí. Současná produkce zemního plynu, ropy a uhlí uspokojí poptávku až do roku 2050. Nová těžba je podle odborníků neslučitelná s našimi klimatickými cíli.

Zdroje:

Nejnovější články