Kokain v Evropě lidé užívali už v 17. století, zjistili vědci

4. 9. 2024 – 13:26 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Kokain v Evropě lidé užívali už v 17. století, zjistili vědci
Kokain se v Česku užívá především šňupáním | zdroj: Profimedia

Droga se tak na kontinent dostala o dvě stě let dříve, než se myslelo.

Kokain se dostal do Evropy o dvě stovky let dříve, než se předpokládalo, zjistila nová studie italských medicínských odborníků publikovaná v časopise Journal of Archaeological Science. Důkazy o jeho rekreačním užití v 17. století našli v mozku dvou mumií.

Kokain dnes patří spolu s pervitinem u bohatých i chudých mezi oblíbené a velice rozšířené rekreační látky. Půl hodiny od užití může člověk pocítit stimulaci síly i nálady. Krátce nato však opojné pocity přeruší dojezd s příznaky deprese a vyčerpání.

Lidé užívají kokain po tisíce let, ale jinak, než si asi teď představujete. V Jižní Americe žvýkali lístky rostliny zvané kokainovník pravý. Do Evropy se, jak si vědci mysleli, měla dostat až v 19. století najitím způsobu, jak lístky zpracovat na krystalky kokainu.

Tým vědců z Milánské univerzity a experti z nadace IRCCS Ca' Granda Ospedale Maggiore Policlinico di Milano však zjistili, že kokain se na evropském kontinentu užíval již v 17. století, tedy o dvě stovky let dříve, píše web Phys.

Levná a dostupná droga 

Vědci provedli toxikologickou analýzu mozků dvou mumifikovaných jedinců, již dříve objevných v milánské kryptě Ca' Granda vně kostela Beata Vergine Annunciata. Hrobka během 17. století sloužila jako pohřebiště pro chudé.

Končili zde pacienti z nemocnice Ospedale Maggior, jež se specializovala na nemajetné a jinak znevýhodněné. Dva takoví před svou smrtí žvýkali lístky kokainovníku, v mozcích totiž překvapení experti našli jeho aktivní složky.

Nemocnice podle záznamů kokain na léčbu nepoužívala, dvojice ho tedy musela brát rekreačně. Jelikož pocházela z chudých poměrů, kokain tou dobou musel platit za snadno dostupnou a levnou drogu, usoudili výzkumníci.

„Tato studie umožňuje zpětně datovat příchod lístků koky do Evropy o téměř dvě stě let,“ uvedli podle webu The Debrief vědci. „Umožňuje lépe pochopit, jak se v průběhu staletí měnilo užívání kokainu v Evropě,“ uzavřeli odborníci.

Kokain se stal mainstreamem ve 20. století pro své psychoaktivní vlastnosti. Podle vědců dnes zodpovídá za pětinu předávkování v Evropě. Jde o oblíbenou „komoditu“ drogových kartelů, kteří se ji snaží k zákazníkům dostat často kreativními způsoby.

Zdroje:

Nejnovější články